Slag om de Grebbeberg verbeeld

Gerti de Koeijer

Langs de N225 tussen Wageningen en Rhenen heeft de Provincie Utrecht nieuwe fietspaden aangelegd. Voorafgaand aan de werkzaamheden zijn daar archeologische vondsten aangetroffen die het verhaal van de Slag om de Grebbeberg vertellen. Ter herinnering aan deze gebeurtenis is een landschappelijk belevingskunstwerk gemaakt, evenals een app ‘Slag om de Grebbeberg’.
Op 19 februari 2015 vindt de officiële onthulling van het kunstwerk en lancering van de app plaats.

Samenwerking

Tijdens het archeologisch onderzoek dat vooraf ging aan de reconstructie van de N225 en de aanleg van fietspaden, heeft RAAP Archeologisch Adviesbureau veel sporen uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. De vondsten geven een goede indicatie van het verloop van de Slag om de Grebbeberg die daar in mei 1940 plaatsvond. In het landschap is echter bijna niets dat nog herinnert aan de heftige strijd. Van 10 tot 13 mei probeerden Nederlandse soldaten de Duitsers hier tegen te houden, maar zij hielden geen stand. Om deze bijzondere gebeurtenis blijvend onder de aandacht te brengen, heeft de provincie Utrecht samen met de gemeente Rhenen besloten het verhaal te laten vertellen in een landschappelijk belevingskunstwerk.

Een tijdlijn

Het belevingskunstwerk ‘Fragmenten en Patronen’ is ontworpen door landschapsarchitect Marcel Eekhout van Parklaan Landschapsarchitecten en beeldend kunstenaar Paul de Kort. Daarnaast hebben RAAP en Stichting de Greb bijdragen geleverd. De gebeurtenissen van de Slag om de Grebbeberg zijn op verschillende manieren langs de N225 zichtbaar gemaakt. Het fietspad en een nieuw wandelpad zijn opgevat als een tijdlijn met een aantal belangrijke ankerpunten. Zo is de stoplijn verbeeld door betonnen objecten aan weerszijden van de weg waarin uitspraken staan gedrukt. Deze teksten komen uit de ooggetuigenverslagen van de Nederlandse militairen. De teksten zijn geplaatst om bezoekers bewust te maken van de heftige oorlogsperiode in Rhenen. Het kunstwerk begint bij het Hoornwerk in de buurt van de Grebbesluis en loopt door tot iets voorbij het Militair Ereveld Grebbeberg.

Toeristische app

Ook de toeristische app ‘Slag om de Grebbeberg’ maakt de gebeurtenissen van de Slag om de Grebbeberg zichtbaar en beleefbaar. Via de app (een programma dat op een smartphone te installeren is) zijn onder meer verhalen te beluisteren en vondsten te zien. Het kunstwerk en de app zijn geïntegreerd in het herdenkingsprogramma ’75 jaar Slag om de Grebbeberg’ en zijn tot stand gekomen in samenwerking met onder andere de gemeente Rhenen, stichting De Greb, het Utrechts landschap, de Oorlogsgravenstichting en de provincie Utrecht.

 Met dank aan: www.raap.nl

Meer weten over archeologie? Lees Archeologie Magazine.

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's