Oudste aardewerk uit Zeeland
Het verdronken land van Saeftinghe (ZL) is een archeologisch interessant gebied. De kustlijn is onderhevig aan erosie. Bij zeer laag water komen er zandlagen te voorschijn die aan het eind van de laatste ijstijd daar door de wind zijn afgezet. Sinds de vondst van enkele vuurstenen voorwerpen in 1995 gaat Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ) regelmatig op expeditie. Het verdronken land van Saefthinge is het grootste brakwaterschorrengebied van Noordwest Europa en geeft langzaam haar geheimen prijs.
Handgevormd aardewerk uit de nieuwe Steentijd
In 1998 werd een concentratie aardewerkscherven gevonden. Het gaat om vijfentwintig wandfragmenten van een handgevormde pot. De grootste diameter van de pot bedroeg 28 cm. De scherven zijn grijsbruin van kleur, onversierd, zacht gebakken en hebben een magering met stukjes kwarts. Twee scherven waren anders van vorm, zij hadden een kleine uitstulping aan de buitenzijde. Het bleek te gaan om twee kleine doorboorde knobbeloortjes. Door de gaatjes werd een touwtje gehaald, zo kon de pot opgehangen worden. De knobbeloortjes zijn typerend voor het midden- Neolithicum en met name de Michelsbergcultuur.
Michelsbergcultuur
Deze cultuur is genoemd naar de eerste vondst bij Untergombach(DE) en kwam voor rond 4400 tot 3500 v. Chr. in Zuid-Nederland, West-Duitsland en België. Uit vele vondsten van dierlijke botten blijkt dat de Michelsbergcultuur vee zoals runderen en varkens hield en slechts in geringe mate van jacht afhankelijk was. Naast aardewerkscherven werden er ook vuurstenen afslagen en een kleine concentratie houtskoolfragmenten aangetroffen. Met behulp van koolstof 14-methode kon de houtskool gedateerd worden op ongeveer 3500 v. Chr.
Oudste aardewerk in Zeeland
Het aardewerk uit Saeftinghe is het oudste aardewerk dat tot nu toe in Zeeland is gevonden. Onderzoekers vermoeden dat het afkomstig is van mensen die met hun vee rondtrokken, aangezien dit gebied in die tijd te nat was om een permanente woonplaats te bieden. In (het 11km. verderop gelegen) Antwerpen is eveneens Michelsbergaardewerk gevonden.
In de jaren vijftig werd bij Haamstede (ZL) Neolithisch aardewerk gevonden. Dit stamt uit de Vlaardingencultuur en is enkele eeuwen jonger dan het gevonden aardewerk uit Saeftinghe.
Afbeelding
Door Saeftinghe kenner (eigen werk) [CCBY 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)], via http://commons.wikimedia.org/wiki/
Afbeelding Tulpbeker. Door Anagoria (eigen werk) [CCBY 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/)], via http://commons.wikimedia.org
Bronnen:
J. Jongepier, Vondst voor het voetlicht. Zeelands oudste scherven; in:
Nieuwsbrief Archeologie Provincie Zeeland nr. 11, p. 7-8. Middelburg
2000.
J. Jongepier, Prehistorie; in: Geschiedenis van Zeeland deel I, p.36.
Utrecht 2012.