Romeins festival Archeon

De Romeinen komen! 18e Romeins Festival in Museumpark Archeon

Redactie

Van 30 juli tot en met 12 augustus is in Museumpark Archeon het 18e Romeins Festival met tientallen legionairs, leden van de Brits-Nederlandse groep Legio Secvnda Avgvsta, The Antonine Guard uit Schotland en Legio Secvnda Consvlaris uit Rome. Zij worden vergezeld door ambachtslieden, dames, slaven en kinderen. Tijdens het festival staan veel extra shows, demonstraties en activiteiten op het programma.

Romeinse leven

Het leven langs de Limes, de grens van het Romeinse Rijk, biedt veel kansen. Er wordt gebouwd en er wordt gehandeld. De lokale economie bloeit. Is de inheemse bevolking daar blij mee? Dat niet. Zij spreken over slavernij. Aldus de Romeinse politicus Plinius. De Romeinse historicus Tactius doet er nog een schepje bovenop: 'Hier kom je alleen indien het je vaderland is'. Gelukkig denken de Romeinen van Legio Secvnda Avgvsta er heel anders over. Zij komen elk jaar naar Archeon voor het Romeins Festival. Dit jaar staan de eerste twee weken van augustus helemaal in het teken van de Romeinen!

Romeins leger

Er zijn een heleboel Romeinse officieren, soldaten en hulptroepen. Mét een compleet legerkamp en heel veel Romeinse spullen. De Romeinse legionairs zetten een groot kampement neer met officiersverblijven en legertenten. Een groep Kelten heeft een 'eigen' onderkomen. Zij dienen bij de Romeinen, maar behouden hun eigen cultuur. De soldaten geven dagelijks demonstraties in de arena. Zij presenteren hun vaardigheden in hun kamp.

Romeinse burgers

Vrouwen moeten vaak in hun eigen onderhoud voorzien. Zij werken als schilder, als caféuitbater, als vroedvrouw en zelfs als gladiator. Sommige vrouwen hebben geluk: zij komen uit een rijke familie. Tijdens het festival worden ambachten gedemonstreerd, er worden vaardigheden getoond en er is een hospitaal en eethuis.

Lees hier meer over het Romeins Festival 

Meer lezen