Bijzonder riddergraf in Coudorpe

Gerti de Koeijer

Veel archeologische vondsten spreken tot de verbeelding. Zo ook de vondst van een skelet in 1955 tijdens herverkavelingwerkzaamheden op een kerkhof. Het gebied waar de herverdeling plaats vond behoort tot het verdronken dorp Coudorpe. De toenmalige Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek (ROB) werd ingeschakeld. De dienst vond de tracering van een middeleeuwse kerk. Zowel op het kerkhof als in de kerk werden vrij gave skeletten aangetroffen. In een graf van kloostermoppen werd het skelet van een 190cm. lange man gevonden. Onder zijn schedel lagen ijzerresten die vermoedelijk afkomstig zijn van een helm.


Ridder uit de dertiende eeuw

De fragmenten van de schedel werden gereconstrueerd. Zo ontdekte amateurarcheoloog De Boo dat er in het schedeldak een driehoekig scherfje was uitgeslagen. Volgens de Boo waren er twee duidelijke afrondingen van een lanspunt te zien. De lans zou in de linkerkaak zijn binnengedrongen en door het schedeldak naar buiten zijn gegaan. De Boo’s theorie luidde dat de man een ridder moest zijn geweest die vocht tijdens de Slag bij Baarland in 1295. Het was een roerige tijd waarin de Zeeuwse edelen de ene keer voor de Vlaamse zijde kozen en de andere keer voor de Hollandse graaf. Bij nader onderzoek bleek dat het skelet dateert uit de 13de eeuw. Was dit het bewijs dat het om een ridder ging?

Verdronken dorp

Nu is Coudorpe een buurtschap in de gemeente Borsele. In 1267 was er sprake van een ambachtsheerlijkheid en parochie met die naam. In 1552 werd het dorp getroffen door een watersnood. Het enige overgebleven teken in het landschap van het verdronken dorp is de Vliedberg uit de 12de eeuw.

Romeinse resten

Tijdens de aanleg van de Westerscheldetunnel zijn bij Coudorpe resten van bewoning en bebouwing gevonden die bij benadering te dateren zijn op ongeveer het begin van onze jaartelling. Het gebied was toen in Romeinse handen. Romeinse resten zijn er niet gevonden.

http://www.zeeuwseankers.nl/nl-NL/verhaal/1099/de-gesneuvelde-ridder-van-coudorpe

http://nl.wikipedia.org/wiki/Coudorpe

Jan Kuipers, Dwaallichten in de Delta: volksverhalen, schedels en schatten en andere wetens- en merkwaardigheden uit het Zeeuwse (Goes: De Koperen Tuin, 1988).

Meer weten over archeologie? Lees Archeologie Magazine.

Meer lezen
Tijdvakken
Landen