15 en 16 oktober spectaculair Ridderweekend in Archeon

Redactie

Op zaterdag 15 en zondag 16 oktober is er in Gravendam, het middeleeuwse stadje van Archeon, hoog bezoek. Een Bourgondische ridder van het hoogste allooi komt speciaal naar Gravendam .
Deze Bourgondische ridder komt naar Gravendam omdat hij een eed heeft gezworen om een dame te dienen. Hij zal tegen elke mogelijke uitdager  uit het strijdperk strijden, pas als hij overwonnen wordt, wordt hij ontslagen van zijn eed. Zijn plaats wordt dan ingenomen door de overwinnaar van de strijd.

Deze Bourgondische ridder is opzoek naar een ridder die hem in een eerlijk gevecht kan verslaan.
De ridder zal dan met zijn rivaal de strijd aangaan op het toernooiveld van Archeon. Kies je favoriete ridder en moedig hem tijdens het Ridderweekend aan!

Word ook ridder

In de Middeleeuwen werd je geboren als ridder. Tegenwoordig kan je ook zelf ridder worden, mits je goed je best doet. Hiervoor moet je leren omgaan met de wapens van een ridder, maar je moet ook hoffelijk en wijs zijn. In het Romeins Museum ligt het blad van een magisch zwaard, dit zwaard werd 800 jaar geleden door een ridder gebruikt. Op het zwaard staat een magische tekst die nog niemand heeft kunnen ontcijferen. Als je alle stappen van het ridderschap succesvol doorloopt, zal de Bourgondische ridder je uitnodigen een eed af te leggen.

Jonkvrouwen

Een ridder is natuurlijk niets zonder een jonkvrouw die hem bijstaat en raad geeft. De toernooien werden dan wel uitgevochten tussen de mannen te paard, maar het waren de vrouwen die besloten wie de beste strijder was. Ook beheerden de jonkvrouwen het landgoed en het kasteel van de ridder als deze op veldtocht was.

De gegadigde die wil weten hoe een jonkvrouw zich gedroeg, kan in Gravendam leren hoe je een vilten armbandje maakt of hoe je als een echte Middeleeuwse dame zwaardvecht en boogschiet. Als jonkvrouw moet je zorgen dat je op echte Middeleeuwse muziek kan dansen. In de Middeleeuwen was het normaal dat meisjes dansten en jongens vochten, maar tegenwoordig mag het ook andersom.

Voor meer informatie
Monique Veldman – Mieke Lautenbach: Communicatie en PR
T: 0172 – 44 77 44 of mail het archeon
 
Of kijk op de website

Meer lezen