Archeologie Magazine 6 van 2021

Archeologie Magazine nr 6 2021

Abonnees krijgen het komende nummer van Archeologie Magazine omstreeks 17 december in de brievenbus!

Special: Het Rome van keizer Domitianus

Domitianus, keizer van het Romeinse rijk van 81-96 na Chr., bouwde het Rome dat we vandaag de dag nog kennen. Onder meer zijn paleis op de Palatijn, de boog van Titus, het stadion dat zijn vorm aan het huidige plein Piazza Navona gaf en het iconische Colosseum.

In deze special gaan we nader in op zijn leven en nalatenschap, met kunstvoorwerpen uit de internationale tentoonstelling die het Rijksmuseum van Oudheden op 17 december 2021 opent. 

Historische sporen alom in de veelvuldig belegerde vestingstad Grave

Met zeven zware belegeringen door onder meer Spanjaarden, Fransen en het leger van stadhouder Willem III is Grave de meest belegerde vestingstad van ons land. Ondanks alle vernielingen in de loop der eeuwen valt er hier nog veel te genieten van historische sporen, zoals de fraaie nog bestaande Hampoort in de Nederlandse barokstijl met de zogenaamde Palladiaanse pilasterorde.

Archeologie verschaft nieuwe inzichten in Spaanse Burgeroorlog

Ooit gehoord van het Bloedbad van Paracuellos dat in 1936 in Madrid plaatsvond? 2.500 Nationalistische gevangenen werden geëxecuteerd en in massagraven gegooid? Zelfs de Spaanse archeoloog Alfredo González-Ruibal wist tot voor kort weinig tot niets van het conflict. In het komende nummer laat hij zien welke nieuwe inzichten archeologie opleverde in ‘opa’s oorlog’.

Belchite

Belchite

-

  

Herinneringen aan de Canadese Bevrijdingsroute

‘De Slag om de Schelde’: van die zware strijd in najaar 1944 lijkt de bevrijding van West Zeeuws-Vlaanderen lijkt het meest vergeten. In het komende nummer, het vervolg op de wandeling waarin archeoloog Ruurd Kok je meeneemt door deze zwaar getroffen regio langs de Canadese bevrijdingsroute, van Oostburg naar Knokke. 

De verrijzenis van het Berlijnse Stadtschloss

In hartje Berlijn is een nieuwe attractie geopend: het Humboldt Forum. 
Op deze plek stond oorspronkelijk de grandioze barokke winterresidentie van koning van Pruisen en de Duitse keizer, die in WOII door bommen beschadigd raakte en daarna is opgeblazen om plaats te maken voor het DDR Palast der Republik. Na de Wende ontstond hevige discussie die uiteindelijk uitmondde in het gloednieuwe Humboldt Forum. Qua uiterlijk deels de herbouw van de vroegere barokke residentie, maar met in (kelder)ruimten echte resten van het verdwenen Stadsschloss. 

Het Stadtschloss in Berlijn

Het Stadtschloss in Berlijn

  

Abonnees krijgen het komende nummer van Archeologie Magazine omstreeks 17 december in de brievenbus!

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Meld je aan vóór woensdag 1 december 23:59 u., dan krijg ook jij dit nummer thuis.

JA GRAAG  

IK GEEF ARCHEOLOGIE MAGAZINE CADEAU