Archeologie Magazine 3 van 2021

Archeologie Magazine nr 3 2021

Abonnees krijgen het komende nummer van Archeologie Magazine omstreeks 11 juni in de brievenbus!

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 24 mei 16:00 u., dan krijg ook jij dit nummer thuis.

JA GRAAG

IK GEEF ARCHEOLOGIE MAGAZINE CADEAU

De geheime oorsprong van de mens

De mens is al millennia gefascineerd door het oosten. Zo hechtten de oude Egyptenaren veel waarde aan het pad van de zon die in het oosten opkwam. En zo zijn er veel meer voorbeelden, in de bijbel staat bijvoorbeeld dat het aardse paradijs in het oosten lag. Archeoloog Tom Buitendorp zet de feiten op een rij.

Gorinchem – de grootste vesting van Nederland

Gorinchem kent een krijgshaftige geschiedenis, de 16e-eeuwse vesting is zelfs de grootste van ons land. De stad ligt dan ook op een strategisch kruispunt van waterwegen. Een tocht langs de vele bezienswaardigheden en archeologische vondsten.

De Dalempoort in Gorinchem

De Birma-spoorweg

Het is een gruwelijk hoofdstuk uit de Tweede Wereldoorlog genoemd: de aanleg van de Birma-spoorweg. In 1942 en 1943 dwong de Japanse bezetter duizenden krijgsgevangenen en dwangarbeiders onder barre omstandigheden een 415 km lange spoorweg aan te leggen van Thailand naar Birma, het huidige Myanmar. Wat is er nog van over?

Graven onder het oude Waterlooplein

In het voorjaar van 1982 was het Waterlooplein in Amsterdam een immense zandvlakte. Zo lang de bouw van de Stopera niet begon, hadden de stadsarcheologen vrij spel. Twee volledige huizenblokken werden uitgekamd. Vooral de oude afvalputten vertellen prachtige verhalen over de bewoners van Vlooienburg, met name Portugese Joden, in de zeventiende en de achttiende eeuw.

Romeinen op Corsica

Lezers van Asterix & Obelix weten er alles van: de Corsicaanse steden Aleria en Mariana waren van groot strategisch en commercieel belang voor de Romeinen. In de jaren vijftig en zestig begonnen de eerste serieuze opgravingen, waarbij onder meer een forum uit de 2e eeuw v. Chr. werd blootgelegd. Recent hebben onderzoekers met geofysische technieken zoals georadar in Mariana een uitgebreid stratennetwerk ontdekt, met winkels, huizen en ateliers.

Sporen van Romeins Corsica

Abonnees krijgen het komende nummer van Archeologie Magazine omstreeks 15 juni in de brievenbus!

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Meld je aan vóór zondag 30 mei 23:59 u., dan krijg ook jij dit nummer thuis.

JA GRAAG

IK GEEF ARCHEOLOGIE MAGAZINE CADEAU