Archeologie Magazine 5 van 2020

Archeologie Magazine

Abonnees ontvangen dit nummer omstreeks 23 oktober.
Het nummer ligt 27 oktober in de winkels.

MELD JE AAN GEEF CADEAU 

Oude Egypte

Uniek inkijkje in de wereld van de dodenpriesters

Vlakbij Thebe, het huidige Luxor, leefde de gemeenschap van de choachieten, de dodenpriesters. Wat weten we over het dagelijks leven en de mysterieuze rituelen van deze geheimzinnige kaste? Verbazend veel, dankzij de vondst van meerdere, in het woestijnzand uitstekend geconserveerde papyrusrollen die een schat aan informatie bevatten.

Duitsland

Bad Bentheim en het ‘witte goud’

Al vele eeuwen lang staat zandsteen uit het pittoreske Duitse kuuroord Bad Bentheim, vlak over de grens bij Enschede, bekend als het ‘witte goud’. Je vindt het terug in de Utrechtse Domkerk, het Paleis op de Dam, de Sint- Romboutskathedraal in Mechelen, de sokkel van het Vrijheidsbeeld in New York en natuurlijk ook in het beroemde twaalfde eeuwse kasteel van Bentheim dat maar liefst vijftien keer is vereeuwigd door de zeventiende eeuwse schilder Jacob van Ruisdael.

Amsterdam

Wandeling door een bezette stad

Archeoloog Ruurd Kok en historica Bianca Stigter nemen ons mee naar Amsterdam in de Tweede Wereldoorlog, om precies te zijn naar de Museumpleinbuurt, waar het Duitse civiele en militaire bestuur gevestigd was. Maar ook de buurt waar Etty Hillesum haar oorlogsdagboek schreef: ‘Het is oorlog. Er zijn concentratiekampen. Kleine wreedheden stapelen zich op kleine wreedheden. Als ik door de straten ga, dan weet ik van vele huizen waar ik langs kom: daar is een zoon in de gevangenis en daar is de vader gijzelaar en daar hebben ze een doodvonnis van een 18-jarige zoon te dragen. En deze straten en huizen liggen vlak om mijn eigen huis heen.’

Bulgarije

Silistra, archeologisch juweel aan de Donau 

Daar waar de Donau de grens vormt tussen Roemenië en Bulgarije, ligt de oeroude stad Silistra. Ooit woonden hier de Thraciërs, daarna bouwden de Romeinen er een fort, die in tijdens de regeerperiode van Marcus Aurelius uitgroeide tot een stad. Wie het archeologische park bezoekt, wordt overweldigd door de archeologische schatten. Zo vind je er de Romeinse muren en een badhuis, een vroegchristelijke kathedraal, het paleis van een van de eerste Bulgaarse koningen en versterkingen uit de Ottomaanse tijd.

Nederland

Houtspecialisten gezocht!

Als iets goed bewaard blijft in de natte en van zuurstof afgesloten Nederlandse bodem is het archeologisch hout. Maar zodra archeologen hout vinden, beginnen de problemen. Allereerst is er beperkte ruimte voor conservering. Belangrijker: in Nederland wordt geen structureel onderzoek meer naar hout gedaan. Wie nu tot houtspecialist opgeleid wil worden moet naar het buitenland. En dat is zonde, want zeker voor Nederland is hout uiterst waardevol erfgoed, nergens anders in Europa zijn zoveel en zulke goed bewaarde vondsten.

Erfgoed

Gipskopieën vertellen het verhaal van de Oudheid

Getrouwe gipskopieën van beelden uit de Oudheid worden al sinds de 16e eeuw gebruikt in het kunstenonderwijs. De trend begon in Italië, waaierde mede dankzij Bernini, die de beelden gebruikte om zijn studenten tekentechnieken te leren, uit naar Parijs en veroverde ook de rest van Europa. Ook musea gebruiken al eeuwen gipskopieën om archeologische verhalen te vertellen en te laten zien hoe archeologisch erfgoed werd herontdekt. Befaamd is bijvoorbeeld de gipsencollectie van het Allard Pierson, bestaande uit 278 grote gipsen, vooral van beeldhouwkunst uit Griekenland en de Hellenistische wereld. 


Abonnees ontvangen dit nummer omstreeks 23 oktober.
Het nummer ligt 27 oktober in de winkels.


Lees meer in het komende nummer van Archeologie Magazine en profiteer van de aanbieding.

MELD JE AAN GEEF CADEAU