Archeologie Magazine 4 van 2019

Archeologie Magazine

Dit nummer is nu verkrijgbaar in de winkels. Voortaan Archeologie Magazine thuis ontvangen? Profiteer van de aanbieding: 1 jaar Archeologie Magazine voor slechts € 19,95 en cadeaus. 

Wat kan je van het komende nummer verwachten?

Palmyra in puin 

Het museum van Palmyra biedt een troosteloze aanblik. De museumtuin die vroeger vol stond met beelden is dichtbegroeid met onkruid. Het bordes zit vol gaten. In de hal staan alleen een ingezakte bank en twee stoelen zonder leuningen. In de hoek ligt een beeld zonder hoofd. Aan de trap naar de eerste verdieping ontbreken drie treden. Boven nog meer kapotte, halve beelden, drie sokkels en een hele serie verwrongen vitrines. De schimmels op de wand zijn het bewijs dat het onlangs heeft geregend in de woestijn. Graffiti op de muur spreekt van overwinning. Op andere plekken schemeren de zwarte propagandakreten van IS nog door de haastig aangebrachte verse witte verf heen. Is het Syrisch erfgoed blijvend vernietigd? 

Oog in oog met de hunebedbouwers

‘We laten zien hoe het leven van onze voorouders er uit zag, allereerst in de context van het landschap. Hier is veel te zien op een relatief kleine oppervlakte: naast hunebedden ruim 800 grafheuvels en bovendien karrensporen, galgenbergen, urnenvelden en akkercomplexen. Benieuwd? Ontdek het in Archeologie Magazine. 

Pluriform erfgoed aan de Belgische kust 

Halverwege Oostende-Middelkerke ligt het Provinciedomein Raversyde. Op dit domein bevinden zich drie uiteenlopende musea: een oorlogsmuseum, een archeologisch museum en een memoriaal ter herinnering aan de Belgische prins-regent Karel (1903-1983). Een nieuwsgierige Ad van Schaik reisde af naar de Belgische kust en maakt ons deelgenoot van zijn belevenissen.

De Oriënt - Op expeditie naar de Tuin van Eden

De tot 27 oktober durende tentoonstelling in Museumpark Oriëntalis bij Nijmegen illustreert hoe het verhaal in lagen kan zijn ontstaan, van een oude vuistbijl uit Oost-Afrika tot de uiteindelijke Bijbelteksten en een van de oudste afbeeldingen van Adam op een scherf uit de Romeinse tijd. Het 30 hectare grote Museumpark Orientalis vormt een perfecte entourage met onder andere een stuk woestijn en kleine dorpjes, een sfeerbeeld van de Oriënt in de oudheid. Archeologie Magazine vult dat beeld aan.