Aan de hand van bijna honderdvijftig eeuwenoude objecten wordt een van de spannendste verhalen uit de wereldgeschiedenis verteld

Tentoonstelling: Julius Caesar: Ik kwam, ik zag en ging ten onder

Vanaf september opent H’ART Museum – het voormalige Museum Hermitage – in Amsterdam de tentoonstelling Julius Caesar - Ik kwam, ik zag en ging ten onder. Aan de hand van bijna honderdvijftig eeuwenoude objecten wordt een van de spannendste verhalen uit de wereldgeschiedenis verteld: het levensverhaal van Julius Caesar (100 – 44 v.Chr). Een legendarische veldheer, getalenteerde redenaar en ongewone staatsman die wist uit te groeien tot een van de machtigste heersers van zijn tijd. Zijn dood is misschien wel de bekendste politieke moord ooit. 

Nog altijd actueel

Ruim tweeduizend jaar later is zijn nalatenschap nog steeds actueel. De dictator naar wie de maand juli is vernoemd, aan wie we de titel keizer ontlenen, die een hartstochtelijke relatie met Cleopatra zou hebben gehad en die delen van het huidige Europa gewelddadig aan zijn gezag onderwierp. Een inspiratiebron voor velen, van Shakespeare tot Napoleon. Julius Caesar ontrafelt mythes en benadert de werkelijkheid van zijn overwinningen en nalatenschap, van hoogtepunten en schaduwzijden. Hoe kijken we anno 2023 naar hem? Vinden we hem wreed of heroïsch? 

Levensechte scenes

Het leven van Caesar trekt in deze biografische tentoonstelling in elf scènes voorbij. Compleet met schaduwkanten en mythevorming. Het is een tentoonstelling over een alleenheerser die menig leider inspireerde. Zowel Karel de Grote als Paus Julius II, Napoleon en Mussolini claimden zijn erfenis. Zijn dood is de geschiedenis ingegaan als de bekendste politieke moord ooit. In de tentoonstelling wordt hier uitvoerig op ingegaan. De aanslag op hem wordt als een plot ontrafeld. Het theater van Pompeius (nu Largo di Torre Argentina in Rome) is de crime scene. 

Julius Caesar in Nederland

Ook zijn invloed op Nederland komt aan bod. In zijn boek Oorlog in Gallië (De bello Gallico) verhaalt Caesar zelf over zijn overwinning nabij de samenvloeiing van Maas en de Rijn. Vandaag de dag wordt aangenomen dat hij niet de Rijn maar de Waal bedoelde. Recent hebben archeologen in het Noord-Brabantse plaatsje Kessel, waar de twee rivieren elkaar bijna raken, daadwerkelijk sporen gevonden van een slagveld. De veldslag die Caesar zelf beschrijft (en dateert in 55 v. Chr.) lijkt hiermee te zijn gelokaliseerd. De Romeinen vermoorden tijdens de slag mannen, vrouwen en kinderen. Onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam doen al enige jaren onderzoek naar deze ramp. In 2015 gebruikte prof. dr. Nico Roymans (VU) de term genocide om recht te doen aan het bloedbad.

Meer weten? Klik op de link onderaan dit artikel.
 

Datum

16 september 2023 - 20 mei 2024
Meer lezen
Categorie
Landen
Tijdvakken
Thema's