De tentoonstelling De Makers van Holland is tot en met 16 juni 2024 te bezoeken

Tentoonstelling: De Makers van Holland

In het jaar 900 was het land dat wij nu ‘Holland’ noemen niet veel meer dan een smalle strook duinen langs de Noordzee. Vierhonderd jaar later was het landschap onherkenbaar veranderd en woonden er zo’n 200.000 mensen in dit gebied. Wie waren zij? En hoe hebben zij de basis gelegd voor het ‘Holland van nu’? Dat ontdek je in de tentoonstelling De Makers van Holland, te zien in het archeologiemuseum Huis van Hilde.

Maak kennis met de Makers

Onderzoekers hebben ruim honderd skeletten onderzocht van mensen die tussen 900 en 1300 in Holland leefden en stierven. Van vijf van hen zijn gezichtsreconstructies gemaakt. Wie waren deze ‘Makers van Holland’? Rijke boer of belangrijke knecht? Toegewijde monnik of welgestelde burger? Schipperskind of handelszoon? Via vondsten als een schoen waarvan de neus is afgesneden en een rammelaar om kwade geesten af te schrikken maak je kennis met de wereld van de Makers van Holland.

Hollandse vergezichten

Van moeras tot landbouwgrond, van dreigende zee tot stevige dijken en van kleine nederzettingen tot groeiende steden; tussen 900 en 1300 hebben de Makers van Holland het landschap gevormd. De sloten, dijken en dorpen van nu liggen vaak nog op de plaats waar zíj ze hebben aangelegd. Een eeuwenoude sikkel, een keerploeg, een paardentuig en andere werktuigen vertellen het verhaal van hoe de Makers van Holland de basis hebben gelegd voor onze huidige Hollandse vergezichten.

Bijzondere vondsten

Hoe zag het leven van de Makers eruit in het Holland van 900 – 1300? Bodemvondsten als een zonnewijzer van leisteen, een dobbelsteen van been, een vlechtwerktuig van bot en een bronzen schrijfstift tonen hoe de Makers van Holland zich oude en nieuwe gebruiksvoorwerpen eigen maakten. Andere vondsten zoals een rijkversierde waskom, een bijzonder kelkglas, zeldzame vloertegeltjes maar ook de bekende sarcofaag uit Barsingerhorn geven een kijkje in het leven van de Makers van Holland.


Bezoek de tentoonstelling De Makers van Holland en ontdek hoe onze voorouders in 400 jaar de basis hebben gelegd voor het ‘Holland van nu’.

Koop hier je ticket

Datum

11 november 2023 - 16 juni 2024
Meer lezen
Categorie
Landen
Tijdvakken