Geen foto

Zwakke botten bij kinderen van de Medici

Filippino de' Medici door Giovanni Bizzelli.Uit een pas gepubliceerd onderzoek is gebleken dat de kinderen van de rijke Medici familie uit Florence zwakke botten hadden. Ze hadden rachitis, een aandoening die veroorzaakt wordt door slechte voeding en een tekort aan vitamine D.

In 2004 werd in de Basilica di San Lorenzo in Florence een ronde marmeren plaat verwijderd uit de vloer. Onderzoekers gingen ervan uit dat die ter versiering was, maar het bleek de toegang te zijn van een crypte. In het graf werden de botten van acht jonge kinderen van de, in de Renaissance zeer machtige, Medici-familie gevonden. De botten werden onderzocht door middel van röntgenfoto’s en een analyse van het collageen in de botten.

Zes van de kinderen bleken rachitis te hebben. Dat hield in dat hun botten te zacht waren, waardoor deze krom trokken. Meestal komt de aandoening voor bij arme kinderen, vanwege slechte voeding, maar volgens de onderzoekers kwam het bij de Medici doordat de kinderen te weinig buiten kwamen. Zonlicht stimuleert namelijk de aanmaak van vitamine D en door de rijkdom van de familie werden de kinderen vooral binnen opgevoed.

Zonlicht

Uit historische teksten over de periode kwam al eerder naar voren dat het de gewoonte was dat kinderen tot en met het tweede levensjaar vooral borstvoeding, pap en fruit te eten kregen, maar geen van die drie bevat voldoende vitamine D. Ook een ongebalanceerd dieet kan dus een oorzaak zijn geweest. Tevens verklaarden de onderzoekers dat zelfs pasgeboren baby’s al aan rachitis leden, omdat hun moeders door de verschillende lagen kleding en zware make-up te weinig zonlicht op hun huid kregen.

Het onderzoek, dat werd gepubliceerd in het International Journal of Osteoarcheology, is erg bijzonder, omdat het niet vaak voorkomt dat overblijfselen van aristocratische families kunnen worden onderzocht.

Bron: Nature

Meer lezen

Tijdvakken

Landen