Vondst

De onderzochte armbanden

(Harvard University—Boston Museum of Fine Arts Expedition; All Photographs © April 2023 Museum of Fine Arts, Boston).

Zilveren armband van Egyptische koningin onthult handelsnetwerk tussen oude Egyptenaren en Grieken

Onderzoek naar een zilveren armband die aan  koningin Hetepheres I uit de vierde dynastie (27e-26e eeuw v.Chr. toebehoorde, heeft een handelsnetwerk tussen oude Egyptenaren en Grieken onthuld dat teruggaat tot 2.600 voor Christus. Deze bevindingen bieden een nieuwe kijk op uitgebreide en langdurige handelsrelaties die zich uitstrekte tot buiten de grenzen van het Egyptische imperium.

De armbanden in kwestie werden al in 1925 ontdekt. Onderzoekers bestudeerden de zilveren artefacten uit het oude Egypte en kwamen tot de ontdekking van een handelsnetwerk met de oude Grieken dat niet alleen uitgebreider was dan lang werd aangenomen, maar ook aanzienlijk ouder is.

Koningin Hetepheres I

Koningin Hetepheres bekend als de 'Dochter van God’ leefde in de 4e dynastie van het Oude Egypte, ongeveer 4600 jaar geleden. Diverse inscripties lijken erop te wijzen dat ze een belangrijke positie  bekleedde, als de directe koninklijke bloedlijn van de Vierde Dynastie in Egypte (ca. 2613-2494 v.Chr.), dat als het ‘gouden tijdperk’ van het Oude Koninkrijk geldt. Ze is de moeder van farao Cheops, die vooral bekend is van zijn piramide bij Gizeh.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


Eeuwenlang bleef de verblijfplaats van de begraafplaats van koningin Hetepheres een raadsel, tot haar graf bij toeval werd ontdekt in 1925. Haar graf werd ontdekt in Gizeh en wordt beschouwd als een van de belangrijkste archeologische vondsten van het Oude Egypte. Het graf bevatte namelijk veel schatten die een inzicht geven in de cultuur en levensstijl van de koninklijke familie van het Oude Egypte, maar er bevond zich geen lichaam in de sacrofaag.

Handelsrelaties Oude Egypte

Het Oude Egypte had rond 3000 v.Chr. handelsrelaties met veel andere landen in het Midden-Oosten en de Middellandse Zee, waaronder Syrië, Libanon, Cyprus en Kreta. Het belangrijkste handelsproduct van het Oude Egypte was graan dat naar andere landen werd geëxporteerd. Het Oude Egypte importeerde veel goederen zoals hout, metalen en edelstenen die niet in het land zelf werden geproduceerd. Later strekte de handelsroutes zich tevens uit over de Griekse steden, genesteld in Anatolië (het huidige Turkije), Lavrion op het vasteland van Griekenland.

Zilveren armband

De zilveren armband is een bewijs voor dit handelsnetwerk, aangezien zilver zelden tot nooit in Egypte zelf werd gevonden: "Egypte heeft geen binnenlandse bronnen van zilvererts en zilver wordt zelden gevonden in het Egyptische archeologische ‘archief’ tot de Midden-Bronstijd", zo lieten de onderzoekers Ancient-Origins weten. Volgens de onderzoekers wijst de chemische samenstelling erop dat de armband gemaakt is met ertsen uit de Cycladen. De Cycladen zijn een eilandengroep in de Egeïsche Zee, ten zuidoosten van het vasteland van Griekenland en ten noorden van het eiland Kreta. De verhoudingen kwamen uitsluitend overeen met de regio's die floreerden tijdens de Bronstijd, vóór de Hellenistische periode (323-31 v.Chr.) tijdens deze periodes werden de Cycladen eilanden al bewoond door de mens.

Dr. Sowada, hoofdauteur van de studie, vertelt aan ABC Australia dat dit soort oude handelsnetwerken het begin kan vormen van het begrijpen van de geglobaliseerde wereld. “Voor mij is dat een zeer onverwachte bevinding in deze specifieke ontdekking. Egypte stond bekend om zijn goud, maar had geen lokale zilverbronnen. Deze periode uit de Egyptische geschiedenis is daarom een beetje terra incognita wat zilver betreft.”

Nader onderzoek

Uit onderzoek naar een dwarsdoorsnede van een van de armbanden, kwamen een aantal boeiende details naar voren over het vakmanschap dat betrokken was bij het maken van deze oude schatten. Het werd duidelijk dat het metaal herhaaldelijk was gegloeid en koud gehamerd tijdens een ingewikkelde fabricageproces, aldus de onderzoekers.

In feite biedt dit onderzoek de eerste wetenschappelijke onderbouwing dat zilver afkomstig was van de Egeïsche eilanden in Griekenland, waarmee een tot nu toe onbekend aspect van hun oude handelsnetwerken is onthuld.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


Meer lezen