Zijn de benen van koningin Nefertari gevonden?
Het was één van de meest opzienbarende archeologische vondsten van de vroege 20e eeuw. De grafkamer van de Egyptische koningin Nefertari wordt gezien als één van de mooiste graven in de 'Vallei der Koninginnen'. Het graf bleek bij de ontdekking echter al geplunderd te zijn. Naast beschadigde voorwerpen, vonden de archeologen ook twee gemummificeerde benen. Het bleef echter lang onzeker of die benen ook echt van koningin Nefertari waren.
Benen van Nefertari, of van haar dochters?
De benen konden namelijk ook van één van de dochters van Nefertari zijn. Of van een lichaam dat later in het graf is terecht gekomen. Er zijn echter geen aanwijzingen dat er later lichamen in het graf zijn bijgezet. Ook een andere optie, dat de resten door overstromingen het graf in gedreven zouden zijn, wordt door de archeologen als erg onwaarschijnlijk gezien. Het graf ligt namelijk op een hoge plek in de vallei der koninginnen.
Onderzoek met röntgenfoto's
Een team van archeologen onderwierp de benen aan nieuw onderzoek. Dankzij röntgenfoto's kwamen nieuwe zaken aan het licht die tot dan toe onder de windsels verborgen bleven. Op basis van de foto's konden de archeologen met 90% zekerheid vaststellen dat de benen van een wat oudere vrouw geweest zijn. Ze moet zo tussen de 40 en 60 jaar oud zijn geweest. In haar linkerknie had ze aderverkalking. Dat past bij het profiel van Nefertari, die zo rond haar 50e overleed. Ook de manier waarop de benen gemummificeerd zijn, past bij de manier waarop in de 19e dynastie gemummificeerd werd. Daardoor zijn de archeologen ervan overtuigd dat de benen van koningin Nefertari zijn.
Vondsten uit het graf van Nefertari én een reconstructie van haar tombe zijn tot arpil 2017 te zien in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.
Bron: scientias.nl
Afbeelding: muurschildering uit de tombe van Nefertari