Zicht op het rijke verleden van Nijmegen

De Stratemakerstoren aan de Waalkade wordt verbouwd tot een Centrum voor Natuur- en Cultuurhistorie. De bouw is in volle gang en vele bijzondere voorwerpen komen tevoorschijn. Op een klein oppervlakte ga je terug in het rijke verleden van Nijmegen tot de Romeinse tijd.

Middeleeuwse stadsmuur en toren

In 1985 werd er onderzoek gedaan naar de 13e eeuwse fundamenten. De Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek legde toen al een deel van de stadstoren bloot. Nu wordt de hele westelijke zijde gedocumenteerd. Het binnengedeelte van de 16e eeuwse bastei is nu uitgegraven. Daarbij stuitten archeologen op de 13e eeuwse stadsmuur en een bijbehorende toren, beiden te dateren op ongeveer 1280. Het gaat om een massieve muur met diepe funderingen. Vroeger zaten er op deze muur kantelen.

Romeinse tufstenen toren

De opgraving gaat stapje voor stapje terug in de tijd. Van Middeleeuwse tot Romeinse vondsten. Er werden tufstenen fundamenten gevonden die vermoedelijk behoren tot een Romeinse toren. De verschillende tijdlagen laten duidelijk zien hoe Nijmegen tegen het huidige Valkhofpark is opgebouwd.

Integratie in nieuwbouw

Het bijzondere aan deze opgraving is dat alles behouden blijft voor de toekomst. De archeologen documenteren en laten vervolgens alles zitten. De fundamenten worden geïntegreerd in de nieuwbouw. Straks kunnen bezoekers van het Centrum voor Natuur- en Cultuurhistorie tussen en over de eeuwenoude fundamenten rondlopen.

www.n1.nl/

Afbeelding onbekend [CC BY SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)], via commons.wikimedia.
Stratemakerstoren aan de Waalkade

Meer lezen