Zevende-eeuws muziekinstrument opgegraven in Kazachstan
In Altai, in het Oosten van Kazachstan, hebben wetenschappers een graf gevonden van een voorname Turkse strijder die leefde in de zevende eeuw na Christus. Rond het graf van de veertigjarige krijger zijn sabels, een pijl en een pijlkoker, een zwaard, een helm en de overblijfselen van een paard met gouden hoofdstel en harnas gevonden. Dit alleen al is een uitzonderlijke vondst, maar de wetenschappers zijn het meest verrast door een muziekinstrument dat naast deze voorwerpen in het graf werd ontdekt.
Een van de oudste instrumenten
Het muziekinstrument is een vroege voorloper van verschillende Europese strijkinstrumenten en wordt gezien als één van de oudste instrumenten die tot op de dag van vandaag nog wereldwijd wordt bespeeld. Het gaat hier om een soort kobyz. Dit instrument had twee snaren gemaakt van paardenhaar en het resonerende gedeelte werd meestal bedekt door geitenleer.
In de tijd waarin de Turkse krijger leefde, werd dit instrument gezien als iets heiligs, dat door erop te spelen kwade geesten kon verjagen. Vaak werd het instrument gebruikt door spirituele medici en sjamanen.
Muzikale krijgers
Het exacte jaar waarin de Turkse strijder is begraven, wordt nog onderzocht door de Turkse Academie en wordt later dit jaar bekend gemaakt. Rond Altai, waar het afgelopen jaar verschillende archeologische vondsten zijn gedaan, is nog een ander type muziekinstrument gevonden. De Turkse krijgers waren wellicht muzikaler dan men ooit heeft vermoed.
Bron: Tengri News