Een Griekse graftele uit Chalcedon, afkomstig uit de eerste eeuw v.Chr.
QuartierLatin1968, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Zeldzame 2.300-jaar oude graftombe biedt inkijkje het vroegere Istanboel
Bij de uitbreiding van een spoorlijn in Istanboel, stuitten archeologen onlangs bij treinstation Haydarpaşa op een 2.300-jaar oude graftombe. De graftombe bevatte vermoedelijk gecremeerde restanten van een lichaam. Ook troffen onderzoekers hier een terracottakelk en een parfumflesje aan. Deze tombe is een van de oudste vondsten van de regio, wat hem extra bijzonder maakt. Men hoopt door deze vondst meer inzichten te krijgen in een nog onbekend stukje geschiedenis van de stad; toen het nog niet Constantinopel of Istanboel was, maar deel uitmaakte van de florerende Griekse stad Chalcedon.
De gevonden menselijke resten zijn waarschijnlijk afkomstig uit de Hellenistische periode (323-30 v.Chr.). Volgens de onderzoekers is het lichaam eerst in de bakstenen graftombe gelegd, en vervolgens gecremeerd. Zowel de terracotakelk als het parfumflesje vertoonden namelijk sporen brandschade, wat erop wijst dat het lichaam met grafgiften en al is verbrand. Deze crematie is echter maar voor een deel geslaagd, aangezien er meerdere botten in de tombe zijn teruggevonden. Volgens Rahmi Asal, directeur van het Archeologisch museum van Istanboel, kwam deze manier van begraven destijds maar zelden voor. “Ik heb nog nooit eerder zo’n soort crematie-tombe uit de Hellenistische periode gezien,” zo laat Asal weten.
Het florerende rijk van Chalcedon
Toen deze tombe werd aangelegde, maakte dit gebied deel uit van Chalcedon, Anatolische havenstad, die tegenwoordig deel uitmaakt van de wijk Kadiköy in Istanboel. Deze stad werd in de zevende eeuw voor Christus gesticht als een Griekse kolonie en groeide al snel uit tot een welvarende havenstad. Met name tussen 235 en 220 v.Chr. beleefde de stad haar bloeiperiode, toen ze in samenwerking met de Egyptische vloot tol wist af te dwingen bij de schepen die door de Bosporus wilden varen. Hierdoor ontwikkelde Chalcedon zich ook tot een belangrijke speler in de internationale politiek.
Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!
Ondanks dit roemrijke verleden, is Chalcedon relatief onbekend vergeleken met andere Anatolische steden uit de oudheid. Wellicht speelt de geschiedschrijving hierbij een rol. Bekende Griekse en Romeinse schrijvers als Strabo en Plinius refereerden namelijk naar Chalcedon als ‘het land van de blinden’, omdat ze andere omliggende regio’s als beter geschikt achtten voor een hoofdstad. In de 4de eeuw na Christus stichtte Romeinse keizer Constantijn de stad Constantinopel, waarin uiteindelijk ook Chalcedon zou worden opgenomen.
Begrafenisrituelen
Men hoopt dat de ontdekking meer inzage geeft in hoe Chalcedon vroeger was en hoe sociale differentiatie ten tijde van het Hellenisme in elkaar stak. "Meer informatie over begrafenisgebruiken en begrafeniscultuur in het algemeen, wat licht werpt op cruciale onderwerpen zoals sociale differentiatie of identiteiten, is van het grootste belang", bevestigt Felix Pirson, directeur van het Duitse archeologische instituut te Istanboel (niet betrokken bij het onderzoek), in een e-mail aan Live Science Magazine.
Bron: Live Science
Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!