Geen foto

Wrak van Titanic wordt beschermd door UNESCO

De boeg van de Titanic, 4000 meter onder waterDe resten van de Titanic zijn vanaf 14 april beschermd door een VN-verdrag. Omdat het volgende week 100 jaar geleden is dat het schip zonk, valt het wrak vanaf dat moment onder het UNESCO cultureel onderwatererfgoed. Die status biedt bescherming tegen plunderingen.

UNESCO, de VN-organisatie voor onderwijs, wetenschap en cultuur, maakte dit donderdag bekend. Het wrak van de beroemde oceaanstomer ligt in internationale wateren en behoort dus aan niemand toe. In 2009 trad een conventie in werking waarin internationale afspraken staan om onderwatererfgoed te beschermen. Dit verdrag is door 41 landen geratificeerd.

Staten kunnen straks alle mogelijke maatregelen nemen om de resten van het schip te beschermen. Het vernietigen, plunderen, verkopen of verspreiden van delen van het wrak is verboden. Ook kunnen illegaal verkregen voorwerpen in beslag worden genomen, en schepen die onverantwoorde expedities uitvoeren geweigerd worden in havens.

Inmiddels zijn de overblijfselen van het schip al gedeeltelijk vergaan door roest en verwering. Rob Ballard, lid van de expeditie die het wrak die 1985 ontdekte, wil dit proces tegengaan door het wrak opnieuw te verven. Die klus zou volgens hem maar enkele dagen duren. Of dit plan in overeenstemming is met de nieuwe UNESCO-status, is niet duidelijk.

Ballard vertelt over zijn opmerkelijke plan in de documentaire ‘Red de Titanic met Rob Ballard’, die zondag 15 april wordt uitgezonden op National Geographic Channel. Daarin doet hij ook uit de doeken over de expeditie naar de Titanic, die eigenlijk een dekmantel was. Het betrof in eerste instantie een zoektocht van de Amerikaanse marine naar twee nucleaire onderzeeërs die in de buurt waren gezonken. Zowel deze als de Titanic werden uiteindelijk gevonden.

Bronnen: UNESCO, NOS

Meer lezen
Tijdvakken