Tijdens de Tweede Wereldoorlog vernietigde Harder de meeste Japanse oorlogsschepen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vernietigde Harder de meeste Japanse oorlogsschepen

The lost 52 Project.

Wrak succesvolle Amerikaanse onderzeeër uit Tweede Wereldoorlog ontdekt

Tijdens onderzoek in de Chinese Zee is de Amerikaanse marine-onderzeeër USS Harder gevonden. In de Tweede Wereldoorlog vernietigde Harder de meeste Japanse oorlogsschepen en werd in 1944 tot zinken gebracht door een Japans marineschip. Tachtig jaar later werd het wrak van de onderzeeër voor de kust van het Filipijnse eiland Luzon gevonden op een diepte van 914 meter.

Tekst: Thomas van Roijen

Lost 52 project

De Harder, die voer onder het motto ‘Hit 'em harder’, werd gevonden tijdens het Lost 52 Project. De onderwaterarcheologen van het project zijn op zoek naar 52 Amerikaanse onderzeeërs die verloren zijn gegaan tijdens de Tweede Wereldoorlog, en vonden behalve de Harder eerder zes andere wrakken van onderzeeboten. Het wrak werd rechtopstaand op zijn kiel gevonden en was volgens de Amerikaanse marine relatief intact.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


De Harder, die voer onder het motto ‘Hit 'em harder’, werd gevonden tijdens het Lost 52 Project

De Harder, die voer onder het motto ‘Hit 'em harder’, werd gevonden tijdens het Lost 52 Project

The Lost 52 Project.

Meeste oorlogsschepen vernietigd

Op 29 augustus 1944 werd de Harder tot zinken gebracht tijdens een gevecht en verdween met de voltallige 79-koppige bemanning naar de zeebodem. Het vaartuig werd gekelderd door een Japans oorlogsschip d.m.v. dieptebommen. Op een van zijn laatste patrouilles bracht de Harder binnen een paar dagen drie Japanse torpedobootjagers tot zinken en wist er twee zwaar te beschadigen. Door deze succesvolle aanvallen was de Japanse admiraal Jisaburō Ozawa genoodzaakt zijn strijdplannen te wijzigen en werden vliegdekschepen vertraagd. Hierdoor zou Japan het van de Verenigde Staten verliezen in de Slag in de Filipijnenzee van 19 en 20 juni 1944.

De wateren van de Filipijnen vormden een van de grootste slagvelden in de Stille Oceaan tijdens de Tweede Wereldoorlog, waarbij de VS het opnam tegen de Japanse bezetters van de eilandengroep. Op de zeebodem rond en in de archipel liggen dan ook nog een hoop onontdekte wrakken van onderzeeërs, die onderwaterarcheologen voor onderzoek en nabestaanden proberen te lokaliseren.

Meer lezen