archeologisch onderzoek naar kruisridders

De grafkuil waarin de skeletten werden gevonden 

The Sidon Excavation site, Lebanon.

Wie waren de kruisvaarders?

Archeologen hebben voor het eerst DNA van de resten van kruisvaarders bestudeerd. En wat blijkt, de Europese kruisridders bevochten niet alleen de inwoners van de staten die ze aanvielen, ze gingen ook relaties met hen aan.

Onderzoekers bestudeerden de resten van 25 kruisridders, die in de buurt van Sidon, in Libanon werden opgegraven. Negen van de skeletten werden genetisch onderzocht, en daarbij kwamen een aantal interessante feiten aan het licht. Want wie dienden nou eigenlijk in de legers van de kruisvaarders?

Wie waren de kruisvaarders?

Uit historische bronnen is bekend dat de kruistochten werden geleid door de hoge adel van Europese staten, en de hoge adel van de staten die zij later in het Midden-Oosten stichtten. Maar over het gewone voetvolk van het kruisvaardersleger reppen de bronnen niet. De 25 skeletten die in Libanon werden opgegraven, vertellen wel meer over hen. Alle skeletten waren mannelijk, en vertoonden verminkingen die er op wezen dat ze tijdens gevechten waren omgekomen. De lichamen zijn na de strijd waarschijnlijk in de put gegooid en verbrand.

Archeologisch onderzoek

Toch waren archeologen en onderzoekers in staat om de skeletten te dateren en genetisch materiaal te onderzoeken, zodat ook de herkomst van de mannen bepaald kon worden. Daaruit bleek dat het inderdaad om kruisvaarders moet gaan. Dat werd bevestigd door de vondst van voorwerpen, zoals Europese schoengespen en Europese munten.

Niet alleen Europeanen

Uit DNA-onderzoek bleek dat drie van de negen onderzochte skeletten Europees waren, waarschijnlijk kwamen de mannen uit Spanje en Sardinië. De andere zes leverden een interessanter beeld op. Vier van de skeletten waren afkomstig uit het Midden-Oosten en twee waren van gemengde afkomst. Daaruit leidden de archeologen af dat de kruisvaarders in het Midden-Oosten relaties aangingen, en dat de kinderen die uit die relaties voortkwamen, ook dienden in de kruisvaarderslegers. De vondst van vier mannen afkomstig uit het Midden-Oosten laat zien dat ook onder de lokale bevolking gerekruteerd werd.

Volgens de onderzoekers is het voor het eerst dat het mogelijk is om op deze manier vast te stellen dat de legers van de kruisvaarders niet alleen uit Europeanen bestonden. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift American Journal of Human Genetics.

Bron:

Eurekalert: Crusaders made love and war, genetic study finds https://www.eurekalert.org/pub_releases/2019-04/wtsi-cml041719.php

Meer lezen
Tijdvakken
Landen