Wetenschappers vinden oorsprong Maya Blauw
Een team van wetenschappers en archeologen heeft onderzoek verricht naar het fascinerende, briljant getinte pigment dat bekend staat als Maya Blauw (Maya Blue). Het werd in Meso-Amerika tussen 250 en 1520 na Chr. veelvuldig gebruikt om aardewerk, sculpturen en muren te beschilderen.
Het pigment is ongevoelig voor de chemische en fysieke effecten van weersomstandigheden. Het werd door de Maya's veelvuldig gebruikt om aardewerk, sculpturen en muren te beschilderen en speelde dan ook een centrale rol in religieuze praktijken van de Mayacultuur. De vreemde blauwe verf werd tevens gebruikt om (menselijke) offers en altaren te kleuren.
Wetenschappers weten al enige tijd dat Maya Blauw gemaakt werd door de chemische combinatie van indigo en het kleimineraal palygorskiet. Met het recente onderzoek hebben ze ook de link kunnen leggen tussen hedendaagse inheemse kennis en de eeuwenoude oorsprong van het mineraal. Ze weten nu dat de palygorskiet uit twee locaties in de Mexicaanse regio Yucatán Peninsula komt.
Er wordt al sinds 1960 gezocht naar de oorsprong van het mineraal. Door de combinatie van etnografisch onderzoek en mineralogische analyses, kon het team van wetenschappers achterhalen dat het mineraal ook voor kwam in het aardewerk van de hedendaagse pottenbakkers in Yucatán.
Bron: Red Orbit