Geen foto

Wereldwijd bedreigd erfgoed gespot met Google Maps

De Global Heritage Fund zet zich in voor bedreigd cultureel erfgoed.De Global Heritage Network (GHN) heeft een systeem ontwikkeld waarop bezoekers via Google Earth bedreigd cultureel erfgoed in ontwikkelingslanden kunnen bekijken. De GHN hoopt zo de bewustwording te verhogen bij mensen voor de kritieke staat waarin sommige archeologische sites en historische monumenten verkeren.

De GHN werd in maart 2011 opgericht en wordt sindsdien bijgestaan door honderden experts van over de hele wereld. Ook hebben organisaties als National Geographic de website uitgebreid belicht. Via satellietbeelden zijn inmiddels al ruim 175 archeologische sites en historisch erfgoed te bekijken en is er voor veel van die locaties en gebouwen informatie beschikbaar.

Zo worden de ruïnes van het Oude Thebe in Egypte en Leptis Magna in Libië getoond, maar ook compleet vernielde sites zoals de Romeinse badhuizen van Allianoi in Turkije. Het erfgoed is  verzameld met behulp van Google Earth, sociale netwerken en wetenschappelijke analyse software van de organisaties Esri, DigitalGlobe en Exelis Visual Information Solutions.

Iedereen kan de database online bekijken via deze link. GHN hoopt het bedreigd erfgoed zo beter te kunnen beschermen en behouden vanwege hun culturele waarde en daarmee de economie van de betreffende ontwikkelingslanden te laten groeien. “De GHN website kent een GHN Community social network, die inmiddels al 71 groepen kent met meer dan 870 leden van onder meer professionals, studenten en vrijwillige enthousiastelingen,” aldus Jeff Morgan, topman bij de Global Heritage Fund.

Meer informatie over de Globar Heritage Network is hier te vinden.

Bron: Global Heritage Fund

Meer lezen
Tijdvakken