Geen foto

Wederom deel Circumvallatielinie blootgelegd

De belegering van Grol, 1627Archeologen hebben in het Gelderse Groenlo wederom een gedeelte van de Circumvallatielinie blootgelegd. De vondst bestond onder andere uit de sporen van twee grachten en een aantal musketkogels. De Circumvallatielinie, ook wel bekend als de Grolse Linie, werd in 1627 aangelegd door Prins Frederik Hendrik ten tijde van het beleg van Groenlo.

De vondst werd gedaan tijdens de voorbereidingen voor de bouw van een nieuw bedrijventerrein aan de Ruiterweg in Groenlo. Uit luchtfoto’s was eerder al gebleken dat er zich op deze locatie een deel van de Circumvallatielinie moest bevinden. Om de archeologische waarde van de resten in kaart te brengen besloot de gemeente een aantal proefsleuven te graven.

Al snel bleek uit de donkere verkleuring van de gele grond dat er hier vroeger een gracht gelegen had. Na verder onderzoek in de omgeving werd ook een tweede buitengracht ontdekt. Daarnaast vonden de archeologen ook nog enkele musketkogels.

Beleg van Groenlo
De Circumvallatielinie werd aangelegd in opdracht van Prins Frederik Hendrik tijdens het beleg van Groenlo (toen Grol), dat tot 1627 nog in Spaanse handen was. Het vijftien kilometer lange grachten- en wallenstelsel moest de belegeraars beschermen tegen aanvallen van buitenaf. Het beleg slaagde, en op 19 augustus 1627 viel Grol in handen van het Staatse leger. Vervolgens werden de grachten gedempt en alle bruikbare stellingen afgebroken.

De Grolse Linie is relatief uniek omdat de grond in de loop van de eeuwen vrijwel niet is bebouwd. Vanaf 2002 besteedt de gemeente dan ook aandacht aan het herstel van de linie. Eerder werden ook al andere delen van de gracht en de Hollandse Schans blootgelegd. Archeologen zijn nog op zoek naar het Groot Hoornwerk, een bastion uit de verdedigingslinie.

Bron: Streekgids

Meer lezen
Tijdvakken
Landen