schedels gobekli tepe. Door Julia Gresky, DAI

Was er een vooroudercultus in Göbekli Tepe?

schedels gobekli tepe. Door Julia Gresky, DAIArcheologen denken dat de mensen die lang geleden bij het tempelcomplex Göbekli Tepe in Turkije al aan voorouderaanbidding deden. De archeologen baseren hun vermoeden op een aantal schedels met inkepingen die bij het neolithische tempelcomplex zijn opgegraven.

De schedels die bij Göbekli Tepe, op de grens tussen Turkije en Syrië, zijn opgegraven, vertonen sporen van bewerkingen. In een schedel zit zelfs een gaatje, dat volgens archeologen gebruikt kan zijn om de schedel op te hangen. Ook zijn er sporen van oker gevonden op de schedels. Dat zou er weer op wijzen dat de schedels ook versierd zijn.

Inkepingen in schedels

Kleine krassen op de schedels zouden erop wijzen dat de huid- en spierweefsels van het bot zijn geschraapt. Maar veel grotere en diepere inkepingen zouden bewust zijn gemaakt met het doel om touwtjes aan de schedels vast te maken. Door die inkepingen zouden de touwtjes niet van de ronde schedel afglijden. 

Schedels voor voorouderverering of versiering?

De archeologen kunnen twee conclusies aan hun vondst verbinden. Het zou kunnen dat de schedels gebruikt worden bij de verering van voorouders. Het kan echter ook zijn dat de schedels meer als versiering dienden. Bij andere vondsten van bewerkte schedels in India, zijn dergelijke inkepingen op dezelfde plekken op de schedels gevonden. Hoe de schedels precies gebruikt zijn en hoe ze in Göbekli Tepe terechtkwamen, is echter nog niet duidelijk voor de archeologen.

Göbekli Tepe

Göbekli Tepe is het oudste tempelcomplex dat tot nu toe teruggevonden is. Eerder dit jaar werden daar ook al vondsten gedaan die archeologen voor een raadsel stelden. De archeologen presenteerden de resultaten van hun vondst in het tijdschrift Science Advances.

Bron en afbeeldingen: Science Advances  28 Jun 2017:
Vol. 3, no. 6, e1700564

Meer lezen
Tijdvakken
Landen