Wapens uit Tweede Wereldoorlog in beekvijvers Oosterbeek
Archeologisch onderzoek, uitgevoerd in het kader van de uitbaggering van de beekvijvers in Oosterbeek, bracht een groot assortiment aan wapens uit de Tweede Wereldoorlog naar boven. Er werden antitank-munities, tientallen hand- en mortiergranaten en geweermunities gevonden. De voorwerpen zijn er beland tijdens de Slag om Arnhem, de grootste luchtlandingsoperatie uit de geschiedenis.
Naast munitie en granaten, vonden de archeologen ook een Brits machinepistool, lopen van Duitse geweren en een stukgeslagen Duitse karabijn. Ook troffen ze een fraaie Britse parachutistenhelm aan en overige uitrustingsstukken, zoals de helm van een Duitse Wehrmachtsoldaat, het opbergdoosje van een Britse telescoopkijker, een Duits etensketeltje, delen van gasmaskers en een kaartentas. Vermoedelijk zijn veel van de spullen gedropt door geallieerde vliegtuigen. Tenslotte vonden de archeologen ook de rupsketting van een Britse Brencarrier en de blinderingkap van een Britse motorfiets.
Operatie Market Garden was een geallieerde invasie bedoeld om middels een grote hoeveelheid parachutisten de stad Arnhem in te nemen en de belangrijke bruggen over Nederlandse rivieren te beheersen. Market Garden wordt gezien als een mislukking. Het afsluiten van Duitse troepen in het westen was niet succesvol; de cruciale brug bij Arnhem werd niet op tijd bereikt. Tijdens de Slag om Arnhem werden geallieerde troepen teruggedreven en zochten ze hun toevlucht in het gebied waar de vijvers van Oosterbeek liggen. Het gevonden oorlogsmaterieel moet afkomstig zijn van deze soldaten.
De vondsten uit de vijvers tonen aan dat er zowel in september 1944 als in april 1945 nog hevig gevochten werd in het kader van de operatie. Medewerkers van het Airbornemuseum zullen de overblijfselen bestuderen en de bevindingen later uitbrengen in een rapport.
Bron: Hoog en Laag