Geen foto

Wapens onthullen verloren haaiensoorten

Een verzameling haaientanden-wapens van de Gilbert Eilanden.Door de analyse van 120 verschillende haaientanden-wapens uit de 19e eeuw, gemaakt door de bewoners van de Gilbert Eilanden, zijn nu twee haaiensoorten ontdekt die tot voor kort onbekend waren en jaren geleden leefden in de riffen rondom de Gilbert Eilanden in de Grote Oceaan.

Net als bij vele andere eilanden op de wereld zijn de riffen rond de Gilbert Eilanden (Republiek Kiribati, in de Grote Oceaan) de afgelopen 100 jaar onderhevig geweest aan vele snelle en intensieve veranderingen. Een van de veranderingen is een daling van het aantal verschillende haaiensoorten. Door een analyse van haaientanden die gebruikt zijn bij het maken van wapens in de 19e eeuw zijn twee tot nu toe onbekende haaiensoorten opgespoord. Zowel in historische bronnen als in recente studies waren de soorten nog niet eerder genoemd.

Onderzoekers van de Columbia Universiteit en het Field Museum of Natural History hebben de wapens uit diverse natuurhistorische musea gebruikt bij het onderzoek. De wetenschappers kwamen tot de conclusie dat bij het maken van de dolken, speren en zwaarden de tanden van acht verschillende haaiensoorten gebruikt zijn. Twee haaiensoorten, Carcharhinus sorrah en de C. obscurus, waren nog niet eerder ontdekt in de wateren om de eilanden. Het is daarom aannemelijk dat deze twee soorten daar nog wel leefden in de tweede helft van de 19e eeuw.

Beiden haaiensoorten komen overigens nog wel voor in andere gebieden. Het is dan ook best mogelijk dat deze soorten nog steeds leven bij de Gilbert Eilanden, maar zich goed verscholen hebben weten te houden. Aannemelijker is het dat de lokale populaties van de beide soorten uitgestorven zijn.

Bron: Plos one

Meer lezen