Vrouwelijk gladiatorbeeld gevonden in Duits museum
De Spaanse archeoloog Alfonso Manas heeft in een Duits museum mogelijk een zeer zeldzame beeltenis van een vrouwelijke gladiator gevonden. Gladiatorengevechten met vrouwen waren in het Romeinse rijk zeer uitzonderlijk, waardoor archeologisch bewijs van dit fenomeen uiterst zeldzaam is.
Het bronzen beeld van ongeveer 2.000 jaar oud toont een jonge vrouw met ontblote borsten, verder gekleed in een lendendoek . Ze houdt haar linkerarm naar boven uitgestrekt en heeft in haar hand een scherp en gebogen voorwerp. Archeologen vermoedden aanvankelijk dat het hier ging om een zogeheten ‘strigil’, een metalen voorwerp dat de Romeinen gebruikten om hun huid te schrobben.
Manas denkt echter dat het hier om iets anders gaat. “Het zou niet logisch zijn om een schoonmaakinstrument omhoog houden terwijl ze naar de grond kijkt,” aldus de Spanjaard. Hij denkt dat het voorwerp een ‘sica’ betreft, een kort gebogen zwaard dat gebruikt werd door gladiatoren van het type ‘Thraex’. Haar opgeheven arm, “een typische overwinningshouding”, suggereert dat ze hier neerkijkt op een verslagen rivaal, aldus Manas.
Mocht de Spaanse archeoloog gelijk hebben, dan zou het hier een uniek beeld van een vrouwelijke gladiator betreffen. Slechts eenmaal eerder, op een reliëf in de Turkse stad Bodrum, werd een soortgelijke beeltenis gevonden. Vermoedelijk komt dit omdat vrouwelijke gladiatorengevechten in het Romeinse Rijk uiterst zeldzaam waren.
Overigens zijn er meer wetenschappers op zoek naar concreet bewijs van het bestaan van vrouwelijke gladiatoren. Zo vermoedt de Nederlandse historica Lotte Drouen dat veel beeltenissen van gladiatoren - waarvan eeuwenlang gedacht werd dat het mannen betrof - in werkelijkheid vrouwen waren. Lees meer over haar bevindingen in een artikel van Geschiedenis Magazine.
Voor meer historische informatie over vrouwelijke gladiatoren in het oude Rome, zie het artikel op IsGeschiedenis.
Bron: National Geographic