De gevonden scherven vormen samen een Romeinse amfoor.

Voor het eerst Romeinse vondsten in Beveren

De gevonden scherven vormen samen een Romeinse amfoor.In het Belgische dorpje Beveren in West-Vlaanderen zijn scherven gevonden van een Romeinse amfoor, een kruik waarin wijn, olijven of dadels werden bewaard. De in totaal 204 scherven stammen uit de tweede tot derde eeuw na Christus. Het is de allereerste vondst van Romeinse voorwerpen in het dorp ooit.

De scherven van de Gallo-Romeinse kruik werden in de Onledemolenstraat gevonden, nabij de Onledebeek in Beveren. Het is een belangrijke vondst voor het dorp. “Dit zou kunnen wijzen op de aanzet van een Romeinse nederzetting in de buurt,” aldus archeoloog Jozef Goderis. “Maar er is nog verder onderzoek nodig om de precieze toedracht te achterhalen.”

“De scherven, die samen een bijna volledige amfoor vormen, dateren uit de tweede tot begin derde eeuw na Christus. Deze week worden op de vindplaats proefsleuven gemaakt om de site verder te kunnen onderzoeken.” Christ Naert en zijn kinderen Elien en Pieter deden de vondst. Ze haalden Goderis erbij om de origine van de voorwerpen te bevestigen.

Archeologie in Beveren
In 1989 werd er een soortgelijke vondst gedaan op Roeserlare-Haven. Er werd een waterput gevonden met een zelfde soort amfoor. Dit was echter geen reden om te vermoeden dat er ook in Beveren Romeinse aanwezigheid was, volgens Goderis. Toch denkt hij nu dat de amforen van dezelfde pottenbaker zijn geweest. “De diameter van de afgeplatte bodem is identiek.”

De tot voor kort oudste vondsten in Beveren waren de Karolingische waterput en drie afvalkuilen die in 2005 werden opgegraven. Deze vondsten kennen hun origine in de negende en tiende eeuw na Christus.

Bron: Nieuwsblad.be

Meer lezen

Tijdvakken

Landen

Thema's