Vondsten tempel bieden nieuwe informatie over levensperiode Boeddha
Archeologen hebben een houten structuur gevonden in de Maya Devi Tempel in Lumbini, ook wel de geboorteplek van Boeddha. De houten structuur blijkt uit de zesde eeuw voor Christus te komen, waardoor de tempel drie eeuwen ouder is dan eerder gedacht werd. De vondst biedt hierdoor tevens een nieuwe kijk op de geboorte van Boeddha.
Een team van archeologen van de Britse Universiteit van Durham hebben opgravingen gedaan in de Maya Devi Tempel in Nepal, waar spiritueel leider Boeddha geboren werd. Het is onduidelijk in welke periode Boeddha precies geleefd heeft. De meeste historici geloven dat zijn geboorte tussen 390 en 340 voor Christus heeft plaatsgevonden. Nieuwe ontdekkingen in de Maya Devi Tempel vertellen echter een ander verhaal.
Analyse vondsten
De onderste lagen van de tempel konden nooit eerder onderzocht worden omdat er meerdere malen overheen gebouwd is. Archeologen hebben nu opgravingen gedaan en stuitten daarbij op een houten constructie met in het midden een lege ruimte zonder dak. Uit onderzoek van het hout blijkt dat de constructie uit de zesde eeuw voor Christus stamt, wat de tempel veel ouder maakt dan eerder gedacht werd. De archeologen vermoeden nu dat de geboorte van Boeddha ook langer geleden is dan historici denken.
Tot nu toe werd aangenomen dat de tempel in de derde eeuw voor Christus gebouwd is. Nu blijkt dat deze driehonderd jaar eerder al bestond. Tevens werden er resten van boomwortels gevonden in het middenstuk van de constructie. In het geboorteverhaal van Boeddha wordt gesproken over zijn moeder die zich tijdens de bevalling vasthield aan een boom. Dit verhaal is door de vondst van de wortels aannemelijker.
Bron: BCC News