Geen foto

Vondst Romeinse scheepswrakken ontkracht bestaande theorieën

Voorbeeld van een Romeins schip, een Bireme Nabij het Griekse eiland Corfu zijn twee Romeinse scheepswrakken in het diepe zeewater aangetroffen. De vondst van de 3e eeuwse schepen struint in tegen de huidige theorie dat kleine schepen uitsluitend kustroutes hanteerden en niet voeren op het open zeewater.

De wrakken werden eerder in mei aangetroffen tijdens een controle aan een Grieks-Italiaanse gaspijpleiding. De schepen liggen op een diepte van tussen 1,2 en 1,4 kilometer tussen Corfu en Italië. Dit maakt de wrakken de op één na diepst gelegen bekende wrakken in het Middellandse Zeegebied. Alleen nabij Cyprus is een schip nog verder onder het zeeoppervlak teruggevonden, namelijk op een diepte van drie kilometer.

De vondst van de schepen zorgt er voor dat specialisten hun bestaande theorieën over scheepvaart in de oudheid moeten aanpassen. Voorheen werd aangenomen dat schepen kleiner dan vijfentwintig meter niet ver van de kust konden navigeren. De vaartuigen zouden daarom over het algemeen dicht bij de kust blijven, zodat in geval van nood de bemanning snel aan land kon komen. De wrakken die de afgelopen jaren zijn gevonden, waaronder de twee recente Romeinse schepen, doen echter vermoeden dat de theorie onjuist is.

Bron: Inquisitr

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's