Geen foto

Vondst kanon kan nieuw licht werpen op ontdekking Australië

In Australië is een bronzen kanon ontdekt van een Portugees schip.Niet de Nederlanders, maar de Portugezen hebben mogelijk Australië ontdekt, al in de zestiende eeuw. De vondst van een bronzen kanon door een Australische jongen zou tot die opmerkelijke conclusie kunnen leiden.

De dertienjarige Christopher Doukas ontdekte het kanon al in januari 2010, op een strand in de buurt van Darwin in het noorden van Australië. Het ongebruikelijk lage tij van die dag maakte het mogelijk ver zeewaarts te lopen.

“Toen we thuiskwamen bikte mijn vader wat van het voorwerp af en zagen we dat het brons was, toen wisten we dat het oud moest zijn”, zegt Christopher tegen Australische media. Pas onlangs werd de familie gevraagd het wapen beschikbaar te stellen aan het Darwin Museum voor onderzoek.

Het anderhalve meter lange wapen lijkt sterk op Portugese kanonnen die gebruikt werden op schepen in de 16e eeuw. Portugal koloniseerde het eiland Timor al in 1515, en er zijn theorieën dat Portugese ontdekkingsreizigers ook het 700 kilometer verder gelegen Australië wisten te bereiken.

De eerste officiële beschrijving van Australië dateert uit 1606 door de Nederlander Willem Janszoon, maar sommigen menen op zestiende-eeuwse kaarten uit Frankrijk ook een stuk van Australië waar te nemen. Deze interpretatie is echter controversieel. De vondst van het kanon kan dit debat nieuw leven inblazen.

Maar zelfs als het kanon daadwerkelijk uit de zestiende eeuw dateert, is dat nog geen hard bewijs voor een vroege Portugese ontdekking. Het wapen kan later van een schip zijn gevallen, of meer recentelijk door antiekhandelaren in het gebied terecht zijn gekomen.

Lees een uitgebreid achtergrondartikel over de ontdekking van Australië bij onze collega's van IsGeschiedenis.nl.

Bron: The West Australian

Meer lezen
Tijdvakken