

Vliegende dinosauriër joeg op vogels
Paleontologen hebben in de ribbenkast van een Microraptor-skelet verschillende voet- en vleugelbotjes gevonden. Volgens hen is dit het eerste directe bewijs van het feit dat de dinosauriër, die mogelijk zelf kon vliegen, in ieder geval op vogels joeg.
De naam van de Microraptor is een samentrekking van het Griekse woord voor “klein”, mikros, en het Latijnse raptor, wat “rover” betekent. Het eerste fossiel van het dier werd in 2000 ontdekt door de Chinees Xiu Ling. De Microraptor leefde ruim 120 miljoen jaar geleden en was familie van de Velociraptor. Hij woog ongeveer anderhalve kilo en had de beschikking over maar liefst vier vleugels. Toch bestaat er onder experts nog geen consensus of de dinosauriër nou daadwerkelijk in staat was te vliegen of dat het dier alleen zweefvluchten kon maken.
Vogelresten
In ieder geval hebben paleontologen in China nu ontdekt dat de Microraptor waarschijnlijk op vogels joeg. Ze trokken deze conclusie nadat ze in een ribbenkast van de dinosauriër de resten van een vogel aantroffen. De voetbotjes van het opgegeten dier lagen vooraan in de keel van de Microraptor, terwijl de vleugelbotten achter in de maag teruggevonden werden. Op basis van deze informatie denken de onderzoekers dat de Microraptor zijn prooi zelf ving en deze vervolgens, net als moderne roofvogels, met de kop eerst op at. Waarschijnlijk leefde de dinosauriër dus in bomen en was het een zeer actieve en lenige jager, aldus de paleontologen.
Bron: NRC Handelsblad