Vikingfort in de buurt van Kopenhagen gedateerd
Een van de grootste unieke Vikingforten die in september in Denemarken werd gevonden, blijkt inderdaad uit de 10e eeuw te komen. Onderzoekers gingen er vanuit dat dit fort net als anderen uit de tijd van de Deense koning Harald Blauwtand kwam. De uitslag van de koolstofdatering die kortgeleden heeft plaatsgevonden, heeft deze veronderstelling bevestigd.
Opluchting
Al zestig jaar lang was er geen Vikingfort meer gevonden in Denemarken, dus de vondst was voor de onderzoekers een reden om meteen met hun verhaal naar buiten te komen. Dat het fort inderdaad uit de 10e eeuw bleek te komen was voor de archeologen die het gevonden hadden daarom een hele opluchting.
Landschapsverandering
Een van de interessante en verrassende eigenschappen van de constructie, is dat het landschap er drastisch voor werd aangepast. Oorspronkelijk was er namelijk niet genoeg ruimte voor het ronde plateau waarop het fort moest worden gebouwd. Deze werd daar daarom uiteindelijk handmatig aangebouwd.
Om de constructie aan te leggen, moesten tonnen grond worden aangevoerd. Volgens de archeologen was het zeer ongebruikelijk om voor een constructie die enkel was gebouwd om macht uit te stralen, in die tijd zoveel werk te verrichten.
Meer onderzoek
Volgend jaar gaan de archeologen verder met onderzoek naar het fort. Door middel van boomstamringdatering hopen ze er dan ook achter te komen of deze van voor, tijdens of na het koningschap van Harald Blauwtand kwam.
De mogelijkheid is aanwezig dat dit fort door een van de vijanden van de koning werd aangelegd. Harald Blauwtand was de eerste christelijke koning van Denemarken en had veel vijanden, waaronder de koning van Noorwegen en verschillende Franse edellieden.
Bron: cphpost.dk
Afbeelding: Thue C. Leibrandt