Geen foto

Veteranen uit Afghanistan vinden skeletten van krijgers

Vlag van Wessex Een groep Britse militaire veteranen heeft in de omgeving van Stonehenge een aantal graven ontdekt van Angelsaksische krijgers uit de 7e eeuw na Christus. De voormalige militairen, die gewond waren geraakt tijdens hun dienst in Afghanistan, deden hun vondst als onderdeel van een uniek archeologisch rehabilitatieplan.

Het zogeheten Operation Nightingale rehabilitatieprogramma werd vorig jaar gestart door de archeologische dienst van Salesbury in het Britse Wessex. Doel van de cursus is om gewonde Britse veteranen nieuwe vaardigheden aan te leren en weer terug te brengen in de maatschappij door ze kennis te laten maken met archeologie. De groep soldaten mag daarbij onder meer opgravingen verrichten op Barrow Clump, een site in de omgeving van Stonehenge die momenteel bedreigd wordt door de lokale dassenpopulatie.

De leiders  van de cursus hadden verwacht een aantal gebruikelijke vondsten te zullen doen, waaronder enkele legerrantsoenen en ammunitie. Tot hun grote verbazing wisten de Britse veteranen echter een aantal van hun eeuwenoude collega’s te ontaarden. De amateurarcheologen vonden onder meer een Angelsaksische soldaat uit de 7e eeuw, die begraven was met zijn speer en een houten drinkbeker voorzien van bronzen ringen. In totaal vond de groep maar liefst 27 skeletten, honderden glazen en barnstenen kralen en een Romeinse broche.

Veteraan Mike Kelly ontdekte een krijger die begraven was met een schild over zijn hoofd. Hij vermoedt dat deze houding bedoeld was als een teken van respect aan een gevallen soldaat. “Ik heb zelf ook het slagveld gezien en ik kan me dus goed voorstellen wat de krijger gevoeld moet hebben toen hij de strijd in ging. De wetenschap dat ik als hedendaagse soldaat de resten van een andere strijder heb blootgelegd vult me met een overweldigend gevoel van respect,” aldus Kelly.

Het archeologische rehabilitatieprogramma blijkt een groot succes onder de veteranen. Inmiddels hebben acht van de deelnemers zich al aangemeld voor een studie archeologie aan de universiteit van Leicester.

Bron: The Guardian

Meer lezen
Tijdvakken