Geen foto

Verloren vloot van ‘De Piratenkoning’ gevonden?

Een 18e eeuwse houtsneedruk van Henry Morgan.Archeologen van de Universiteit van Texas hebben onderdelen van een schip gevonden aan de kust van Panama in Centraal-Amerika. Ze geloven dat dit de verloren vloot is van de Welse admiraal Sir Henry Morgan - beter bekend als de Piratenkoning. Naast vijf schepen zou het graf ook talloze schatten bevatten.

De vondst werd gedaan bij de mond van de Chagres rivier in Panama. Het gaat om een gedeelte van de romp van een schip, een aantal opslagdozen en koraalbedekte kisten, zoals in deze video op BBC te zien is. Eerder dit jaar vonden ze vlakbij die plek ook zes ijzeren kanonnen die van dezelfde tijd leken te stammen. Samengevoegd lijken de vondsten genoeg om te concluderen dat ze de locatie van kapitein Morgans verloren vloot hebben gevonden.

Henry Morgan was een bekende kapitein die leefde van 1635 tot 1688. Hij heeft onder order van het Engelse Koninkrijk veel Spaanse vestigingen en schepen heeft overgenomen of afgebrand. Hij werd daardoor voornamelijk als piraat gezien, hoewel hij in de ogen van de Britten een boekanier was.

In 1671 viel Morgan met zijn vloot Panama City aan. Zijn plan was om eerst Castillo de San Lorenzo, een Spaans fort aan de rand van de Chagres rivier, in te nemen. Diezelfde rivier was bovendien de enige ingang van het Caribische gebied naar de stad. Door de ruige wateren en ondiepe riffen om het fort heen verloor Morgan zijn vlagschip en vier andere schepen, gevuld met schatten.

Die schatten zijn overigens vrijwel allemaal verloren gegaan aan schattenjagers, of zijn meegenomen door de zee. Toch ziet Fritz Hanselman, een archeoloog bij de Texas State University, de vondst op zichzelf een schat. “Voor ons is het schip de schat - het verhaal is de schat,” aldus Hanselman. “En er is geen beter verhaal dan kapitein Henry Morgans ‘Sack of Panama City’ en het verlies van zijn vijf schepen.”

Bron: BBC

Meer lezen
Tijdvakken
Landen