Archeologen ontdekken dat de Garamanten een ontwikkeld volk was in Libië.

Verloren steden gevonden in Libische woestijn

Archeologen ontdekken dat de Garamanten een ontwikkeld volk was in Libië.De val van het regime van Kaddafi heeft de weg geopend naar onderzoeken van de geheimen en geschiedenis van Libië. Onderzoekers hebben onlangs middels satellietfoto’s bewijs gevonden van een verloren volk in een gebied van de Sahara in Libië.

“Het is alsof iemand naar Engeland komt en plots alle middeleeuwse kastelen ontdekt,” aldus projectleider David Mattingly, professor van Romeinse archeologie. “Over de nederzettingen is niks bekend gemaakt onder het regime van Kaddafi.”

De ‘verloren steden’ die gevonden zijn werden gebouwd door een civilisatie genaamd de Garamanten, een Berbers volk dat een eigen koninkrijk in het zuiden van Libië had van 500 tot 600 na Christus. De leefstijl en cultuur van dit volk zou geavanceerder zijn geweest dan aanvankelijk werd gedacht.

Archeologische vondsten

Het team van archeologen van de universiteit van Leicester heeft overblijfselen van bakstenen, toebehorend aan kasteelachtige complexen, in het gebied geïdentificeerd. De muren van die complexen zouden tot vier meter hoog zijn. Ook vonden ze sporen van nederzettingen, begraafplaatsen, waterputten en ontwikkelde irrigatiesystemen.

“Het bewijs suggereert dat het klimaat over de jaren niet veranderd is,” legt Martin Sterry uit, de man verantwoordelijk voor het analyseren van de satellietfoto’s. “We kunnen zien dat dit onherbergzame landschap eens bebouwd en gecultiveerd was. Dit zijn bijzondere, eeuwenoude landschappen.”

Verkeerd beeld

De Garamanten werden volgens Romeinse bronnen afgebeeld als barbaarse nomaden die aan de grenzen van het Romeinse Rijk vertoefden. “Ze waren eigenlijk erg ontwikkeld en leefden in grote, versterkte nederzettingen, voornamelijk als oasisboeren,” aldus professor Mattingly. “Het was een georganiseerde staat met steden en dorpen, een geschreven taal en de nieuwste technologieën. Ze waren pioniers in het vestigen van oases en het oprichten van trans-Sahara handel.”

De professor en zijn team waren gedwongen Libië te verlaten toen de revolutie tegen Kaddafi begon. Nu ze terug zijn, kunnen ze samen met de Libyan Antiquities Department, die verwaarloosd werd door Kaddafi, weer vol aan de slag. “Het is een nieuwe start voor het Libische volk om zich te verdiepen in hun eigen, lang onderdrukte geschiedenis,” aldus Mattingly.

“Dit zijn de eerste steden in Libië die niet opgelegd werden door de volgen van het Middellandse Zeegebied zoals de Grieken en de Romeinen. De Garamanten zouden centraal moeten staan in de lessen die schoolkinderen over de Libische geschiedenis en erfgoed krijgen.”

Bron: Science msnbc.com

Meer lezen

Tijdvakken

Landen