Verdwijning olifant zorgde voor opkomst moderne mens
Vierhonderdduizend jaar geleden verspreidde de moderne mens zich over het Midden-Oosten. Ondertussen maakte de Homo erectus plaats voor deze nieuwe mensachtigen. Een belangrijke oorzaak hiervan was dat de olifant aan het verdwijnen was, blijkt uit een recent onderzoek.
Onderzoekers van de afdeling Archeologie van de universiteit van Tel Aviv onderzochten informatie aangaande dierenbotten uit de tijd van de Homo erectus. De botten waren afkomstig van de archeologische site Gesher Benot Ya’aqov in Israël. Hoewel er niet veel botten van olifanten werden gevonden, concludeerden de onderzoekers dat het dieet van de Homo erectus voor zestig procent uit olifantenvlees bestond.
Toen de olifant vierhonderdduizend jaar geleden uit het Midden-Oosten verdween, moet dit een harde klap voor de Homo erectus zijn geweest. De moderne mens verscheen op dat moment in Israël - bewijs daarvoor werd gevonden in de grotten van Qesem. Deze mensachtigen waren fysiek sneller en intelligenter en konden zich derhalve voeden op kleinere prooidieren. De onderzoekers geloven dat het gebrek aan olifantenvlees de Homo erectus de nek heeft omgedraaid tijdens de overlevingsstrijd tussen de twee mensensoorten.
De onderzoekers stellen dat het verdwijnen van de olifant de opkomst van de moderne mens mede heeft veroorzaakt. Hetzelfde gebeurde namelijk in Afrika, echter pas tweehonderdduizend jaar later. Ook stellen zij dat de moderne mens zijn oorsprong in het Midden-Oosten heeft en niet in Afrika, zoals over het algemeen wordt aangenomen. De onderzoekers hebben hun bevindingen gepubliceerd in het wetenschapsblad PLoS ONE.
Bron: Physorg.com