Verborgen markesteen weer boven de grond

De eigenaar van de grond had een markesteen, die op zijn akker lag, laten verdwijnen. Volgens familie had ‘oom Johan’ een gat naast de steen gegraven en hem er ingerold. Van oudsher is het taboe om de grenssteen te verplaatsen, maar voor veel boeren lag hij in de weg op hun akker. 

Als een steen toch verplaatst werd gebeurde dit in het geheim. Alleen het verhaal van ‘oom Johan’ leefde voort. Totdat de Werkgroep Markegrenzen Hengelo van de archeologiegroep van Historisch Museum Hengelo zich in zette om de markesteen terug te vinden.

Gemeentegrens

De steen gaf de gemeentegrens aan. Waar de steen precies lag was onbekend, daardoor leek het onbegonnen werk deze terug te vinden.  De werkgroep bekeek oude kadasterkaarten en berekende nauwkeurig waar de grenssteen moest hebben gelegen. Vanaf die plek is er twee dagen gezocht. Op de tweede dag stuitten ze op de kei. Onder het toeziend oog van neven van ‘oom Johan’ werd de Markesteen uitgegraven.

Grenssteen

Een grenssteen is een steen die de grens van een gebied aangeeft, dit gebeurt ook door middel van palen. Het kan gaan om de grens van een land, provincie, gemeente of eigendom. Als de grens een knik maakt wordt op deze plek een paal of steen geplaatst.

wikipedia.org/

www.tubantia.nl/

Afbeelding door Andrieskuperus [CC BY SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/nl/deed.en)],  via commons.wikimedia.org/

Meer lezen