Reconstructie oudste Egyptenaar ooit
Moacir Elias Santos en Cícero Moraes CC BY 4.0
Verbluffende gezichtsconstructie van oudste Egyptenaar ooit
Een team van Braziliaanse onderzoekers heeft met behulp van fotogrammetrie het gezicht van een 30.000 jaar oude Egyptische man gereconstrueerd. Zijn botresten zijn volgens onderzoekers het oudste voorbeeld van een homo sapiens- skelet dat ooit gevonden is in Egypte, en een van de oudste ter wereld. De reconstructie van deze man kan volgens de onderzoekers dan ook aanwijzingen geven over de evolutie van de mens.
Onderzoekers een gezichtsreconstructie van de man gemaakt met behulp van tientallen digitale afbeeldingen van zijn skeletresten. Die skeletresten maken deel uit van de collectie van het Egyptisch Museum in Caïro. De man werd al in 1980 gevonden in Nazlet Khater, een archeologische vindplaats in de Nijlvallei in Egypte. Deze vindplaats had al eerder vondsten opgeleverd van de vroege menselijke cultuur, zoals vuursteenmijnen, die dateren van ongeveer 30.000 tot 50.000 jaar geleden.
Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!
De uittocht van de moderne mens
Verschillende analyses onthulden dat de man tussen de 17 en 29 jaar oud was toen hij stierf, ongeveer 160 centimeter lang was en van Afrikaanse komaf was. Dat laatste wakkert een debat onder archeologen aan. Sinds enkele decennia is er namelijk een discussie aan de gang rond de uittocht van de moderne mens uit Afrika.
Hoewel het skelet van de man in Nazlet Khater 30.000 jaar oud is, is het is toch uitzonderlijk goed bewaard gebleven. “Het skelet heeft nog de meeste van zijn botten, maar er missen wel enkele delen zoals de ribben, handen, delen van de scheenbenen, en de voeten," aldus Moacir Elias Santos, archeoloog bij het Archeologisch Museum Ciro Flamarion Cardoso in Brazilië, aan Livescience. Gelukkig is het belangrijkste bestanddeel voor de gezichtsreconstructie, de schedel, wel erg goed bewaard gebleven volgens de archeoloog. Vandaar dat er een accurate reconstructie van de man te maken viel.
Opvallend kenmerk
Volgens co-auteur van het onderzoek en grafisch expert Cícero Moraes heeft de schedel over het algemeen een moderne structuur, maar een deel ervan verschilt erg van de hedendaagse menselijke schedel. Dit geldt met name voor de kaak, die veel robuuster is dan die van moderne mannen, aldus Moraes. "Toen ik de schedel voor het eerst observeerde, was ik onder de indruk van die structuur en tegelijkertijd benieuwd hoe de gezichtsconstructie eruit zou komen te zien." Verder ontbrak er een stukje van zijn schedel. Dat stuk kopieerde en spiegelde het team met behulp van CT -scans van de andere kant van de schedel.
3D-constructie
Vervolgens werden de beelden aan elkaar ‘genaaid’ in een proces dat bekendstaat als fotogrammetrie. Zo creëerden de onderzoekers twee virtuele 3D-modellen van de man. Het eerste 3D-model was een zwart-witbeeld waarin de man zijn ogen gesloten had in een neutrale staat. Het tweede model was een meer artistieke benadering van een jonge man met warrig donker haar en een getrimde baard.
Stages of skull photogrammetry and initial anatomical deformation, resulting in the structural recovery of the skull, part of the facial approximation and the segmentation of the endocast.
Moacir Elias Santos en Cícero Moraes CC BY 4.0
Final steps of the facial approximation.
Moacir Elias Santos en Cícero Moraes CC BY 4.0
Moraes legt uit dat ze een beeld reconstrueren van wat het gezicht zou kunnen zijn, met beschikbare statistische gegevens. Het eindresultaat van de reconstructie is dus niet honderd procent gelijk aan de man die 30.000 jaar geleden leefde, maar het geeft wel een vergelijkbaar beeld. Volgens Moraes is het wel belangrijk om het gezicht van het individu menselijk te maken bij het werken met historische karakters, aangezien dat interesse van het publiek wekt. “Door het gezicht aan te vullen met haar en kleuren, zal identificatie met het publiek groter zal zijn, en wie weet motiveert het mensen om dit specifieke onderwerp meer te bestuderen, of archeologie en geschiedenis als geheel," voegde hij eraan toe.
DE onderzoekers hopen dat de reconstructie van deze prehistorische man archeologen beter kan helpen begrijpen hoe mensen in de loop van de tijd zijn geëvolueerd. Deze reconstructie kan daar goed bij helpen aangezien de man al kenmerken van de moderne mens in zijn gezicht had.
Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!