Geen foto

Twijfels rond voortplantingstheorie Neanderthalers

Deelden Neanderthalers voorouders met Homo sapiens? In 2011 werd na onderzoek geconcludeerd dat Homo sapiens zich hadden voortgeplant met Neanderthalers en om die reden soortgelijk DNA met zich meedroegen. Een onderzoek van de universiteit van Cambridge beweert nu echter dat die overeenkomsten zich voor hebben gedaan omdat beide mensachtigen een voorouder delen.

De meeste theorieën over de evolutie van de Homo sapien beweren dat de origine van het ras in Afrika ligt, maar het is nooit bewezen of de moderne mens op zichzelf tot stand is gekomen, of dat dit gebeurd is door voortplanting met andere mensachtigen. Evolutiebiologen Anders Eriksson en Andrea Manica onderzochten de validiteit van voortplantingstheorieën door middel van computersimulaties.

De biologen argumenteren dat de gedeelde DNA tussen moderne mensen en Neanderthalers - wat ongeveer 1 tot 4 procent is - tot stand is gekomen doordat beide rassen afstammen van een geografisch geïsoleerde bevolkingsgroep die vermoedelijk circa 300 tot 350 duizend jaar geleden in Noord-Afrika leefde. De genetische overeenkomsten zijn door de Homo sapiens meegenomen toen zij ruim 60.000 jaar geleden vanuit Afrika naar Europa emigreerden.

Controversieel

Professor David Reich van de Harvard universiteit in Cambridge zegt niet overtuigd te zijn door dit onderzoek. Hijzelf gelooft sterk in de theorie dat Neanderthalers, die al aanwezig waren in Europa en West-Azië toen de moderne mens migreerde, zicht hebben voortgeplant met de moderne mens. Volgens hem toont data uit eerdere onderzoeken bovendien aan dat genetisch materiaal tussen de twee mensachtigen zo’n 47.000 tot 65.000 jaar geleden voor het laatste zijn gedeeld, wat de theorie van gedeelde voorouders tegenspreekt.

Het onderzoek van Eriksson en Manica staat gepubliceerd op de wetenschapssite PNAS.

Bron: BBC

Meer lezen