Geen foto

Twijfels over ontdekking oudste sporen Christendom

Ingang van de nabijgelegen Grafkamer van TalpiotVerscheidene archeologen trekken de ontdekking van de oudste sporen van het christendom in twijfel. De vondst bestond uit een Griekse inscriptie en een beeltenis van de profeet Jona in een tombe uit de 1e eeuw in Jeruzalem. Volgens de betrokken archeoloog James Tabor waren dit sporen van het vroege christendom, maar in de ogen van de experts zijn de bewijzen hiervoor allesbehalve overtuigend.

Enkele dagen geleden beweerde een team archeologen de oudste sporen van het christendom ontdekt te hebben. Op een aantal ossaria (beenderendoosjes) werden verscheidene symbolen aangetroffen, die volgens Tabor in verband staan met het vroege christendom. Zowel de beeltenis van de vis van Jona als de Griekse inscriptie over de God en de ‘verrijzenis’ zouden directe verwijzingen zijn naar de herrijzenis van Jezus. Verscheidene archeologen hebben echter inmiddels hun twijfels bij deze conclusie.

Een Nephesh torenZo stelt Christopher Rollston, een expert in Semitische epigrafie, dat de afbeelding waarschijnlijk helemaal geen vis toont, maar een zogenaamde ‘nephesh toren’. Wat Tabor interpreteert als de vinnen van de vis, zijn in werkelijkheid gewoon de zijkanten van het dak van de toren, aldus Rollston. Het Hebreeuwse woord ‘nephesh’ wordt over het algemeen vertaald als ‘ziel’ en staat in verband met alle aspecten van het leven, dus ook de dood.

Inscriptie
Daarnaast zijn er ook bij de interpretatie van de inscriptie fouten gemaakt, aldus Rollston. Het woord ‘UpsOO’, dat Tabor vertaalde als ‘verrijzenis’, betekent volgens Rollston eigenlijk ‘optillen’. Overigens, ook al zou het woord wel de betekenis hebben die Tabor eraan geeft, dan nog is dit geen definitief bewijs van een verwijzing naar het christendom. Andere Joodse sektes, waaronder de Farizeeën, geloofden eveneens in de wederopstanding, aldus Rollston.

Andere experts zijn ook niet overtuigd door de bewijzen van Tabor. “In mijn ogen is er nul procent kans dat deze theorie klopt”, aldus Andrew Vaughn, directeur van de American Schools of Oriental Research (ASOR) . Daarnaast vermoedt Jodi Magness, professor aan de universiteit van North-Carolina, dat de grootse ontdekking vooral is gedaan om media aandacht te genereren. “Het doet me pijn om te zien dat archeologie misbruikt wordt voor niet-wetenschappelijke doeleinden”, zo stelt zij.

Strijdbaar
Hoewel Tabor al realiseerde dat zijn ontdekking omstreden zou zijn, blijft hij desalniettemin strijdbaar. “We hebben veel om over te discussiëren, en ik kijk er naar uit om dat face to face te doen”, zo schrijft hij in een reactie naar Rollston.

Zie het artikel op Cosmic Log voor afbeeldingen van de omstreden beeltenis.

Bron: Cosmic Log

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's