Tumor met tanden ontdekt in Romeins skelet
Een 1.600 jaar oud skelet van een Romeinse vrouw is onlangs ontdekt in een necropool in Spanje. In haar bekken vonden de archeologen een verkalkte tumor, waarin een stuk bot en vier misvormde tanden zaten. Uit onderzoek blijkt dat het om een ovariële teratoom te gaan. Het is de eerste keer dat een dergelijke tumor in een historisch skelet wordt gevonden.
De teratoom (Grieks voor monsterlijke zwelling) in de bekken van de vrouw is 44 millimeter in diameter. Een dergelijke tumor ontstaat uit kiemcellen - hieruit ontstaat ook een embryo - en kan daardoor weefsel aanmaken zoals haar, huid, tanden en spieren. Teratomen komen vandaag de dag nog steeds voor, voornamelijk in de eierstokken en teelballen, maar het is de eerste keer dat wetenschappers een dergelijke tumor vinden in een lichaam dat stamt uit de oudheid.
“Dit is een uitzonderlijk geval, niet alleen vanwege diens oudheid, maar tevens de identificatie ervan in de archeologische registers,” aldus het onderzoeksteam in een verslag dat onlangs is verschenen in het International Journal of Paleopathology. In dit geval waren er vier misvormde tanden en een stuk bot in de teratoom aanwezig. Twee van de tanden zitten nog aan de tumorwand vast. Bekijk hier foto’s van de vondst.
Doodsoorzaak
Het skelet is gevonden in een necropool nabij de Spaanse stad Lleida. De vrouw is ca. 30 jaar oud geworden en leefde tijdens de val van het Romeinse Rijk, een periode waarin veel Romeins gebied door andere volkeren werd ingenomen.
De vrouw is slechts met een paar voorwerpen begraven, waaronder tegels genaamd tegulae om haar lichaam te bedekken. “Graven met tegulae kwamen vaak voor in het Romeinse rijk,” aldus hoofdonderzoeker Núria Armentano van de Universitat Autònoma de Barcelona. “Zij was geen belangrijk of rijk persoon en ze had een lage sociale en economische status.
De onderzoekers vermoeden dat de vrouw nooit last van de tumor gehad heeft. Toch zou de tumor de doodsoorzaak kunnen zijn geweest, omdat de teratoma soms nabijgelegen organen vervormt of wegduwt waardoor ze niet meer goed functioneren. De onderzoekers kunnen er echter weinig over zeggen zonder aanvullend bewijs. “Ze kan aan zoveel andere oorzaken zijn gestorven,” aldus Armentano.
Bron: Live Science
Beeld door Nephron via Wikimedia