mummie

Transseksuele mummie gevonden

mummieBij opgravingen in Dayr-al-barsha in Midden-Egypte hebben archeologen een opmerkelijke vondst gedaan. In een volledig intacte grafkelder die waarschijnlijk dateert uit het Nieuwe Rijk (ca. 1550 - 1070 v. Chr.) vonden zij een sarcofaag met de mummie van een welgestelde vrouw. Nader onderzoek van de mummie leert echter dat het niet gaat om een vrouw, maar om een tot vrouw omgebouwde man.

De grafkelder bevindt zich vlakbij die van de hoge ambtenaar Henu, wiens (veel oudere) graf in 2007 werd blootgelegd. De "vrouw" in de tombe heette Acenith, een naam die verwijst naar de pre-dynastische godin Neith of Anatha. Archeoloog Luuc VandeStroocke:  "Neith was de verpersoonlijking van de 'oerruimte' waaruit de wereld ontstond. De Oude Egyptenaren vertaalden haar naam als 'Ik ben vanuit mezelf gekomen', bepaald toepasselijk voor een jongen die zich laat ombouwen tot vrouw."

Dat de operatie plaatsvond toen Acenith een jongen was, leiden de archeologen onder meer af uit de kleine adamsappel en de abnormaal lange armen en benen. Beide kenmerken duiden erop dat de geslachtsoperatie voor de puberteit heeft plaatsgevonden. VandenStroocke noemt de vondst uniek. "Het fenomeen eunuch kennen we al sinds Sumerische tijden, maar een jongen die zich daadwerkelijk laat ombouwen tot vrouw, dat was, dachten wij, een uitvinding van de 20e eeuw."

Je had het natuurlijk al geraden toen je de publicatiedatum van dit bericht zag: dit is geen nep-nieuws, maar het is wel een 1-april-grap.

Meer lezen

Tijdvakken

Landen

Thema's