Schilderij van Romeins Germaanse veldslag uit 1909.

Topvondst: mysterieus beeldje bij Oss

Schilderij van Romeins Germaanse veldslag uit 1909.Amateurarcheoloog Julian Vendelmans vond in 2015 een bijzonder beeldje terwijl hij de grond tussen de dorpen Kessel en Lith met zijn metaaldetector afspeurde naar bijzonderheden. Het beeldje is vier centimeter hoog, maar kan nog door geen enkele expert worden geïdentificeerd.

Het bronzen beeldje

Het beeldje is zo'n vier centimeter groot en gemaakt van Brons. Het is lastig om vast te stellen wat er precies afgebeeld wordt, maar zeker is dat er een soldaat te zien is die een schild omhoog houdt. Dat het beeldje maar vier centimeter groot is, doet niets af aan de belangstelling ernaar. Zo wordt het beeldje momenteel op een prominente plaats tentoongesteld in het Jan Cunen museum in Oss en loopt er een jaar na de ontdekking nog steeds een onderzoek naar de herkomst van het beeldje. "De context van de vondst speelt daarin een bepalende rol." Zeggen de gemeente Oss en het museum Jan Cunen tegen het Brabants Dagblad. Door eerder gevonden objecten uit de omgeving tussen de Maas en de Waal zou kunnen worden beweerd dat het beeldje Romeins is, maar inscripties en de stijl van het beeldje verraden dat het ook een andere afkomst kan hebben.

Julius Caesar en zijn veldslag in het land van Maas en Waal

Tussen de jaren '70 en '80 zijn er al duizenden voorwerpen gevonden in het gebied waar de Maas en Waal samenkomen. In 2015 bleek uit een onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam dat Julius Caesar hoogstwaarschijnlijk zelf aanwezig was in het gebied tussen de Maas en de Waal. Caesar schrijft in zijn vierde boek over de Gallische oorlog over een massale veldslag die zich daar onder zijn leiding heeft plaatsgevonden. De 430.000 Germaanse vijanden die Caesar beschrijft zullen zeer waarschijnlijk overdreven zijn, aangezien dat vaker gebeurde bij het beschrijven van Caesars veldslagen.

Bewijzen voor de veldslag van Caesar

In het onderzoek van de VUA uit 2015 zijn een groot aantal vondsten gepresenteerd die zouden bewijzen dat de veldslag daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. Zo werden er skeletten, maar ook mantelspelden, helmen, zwaarden en andere wapens gevonden. Uit koolstofdateringen kon uit deze objecten worden geconcludeerd dat de slachtoffers van Caesars veldslag niet uit het land van Maas en Waal kwamen, maar dat het ging om Germaanse immigranten. Het minuscule beeldje dat gevonden werd bij Oss is minder goed te onderzoeken, omdat enkel het beeldje is aangetroffen zonder andere objecten om de context mee te kunnen bepalen.

Bronnen:

Bd.nl: Bijzonder beeldje Oss

Omroepbrabant.nl: Unieke archeologische vondst Oss

Volkskrant.nl: Julius Caesar vrijwel zeker in Nederland

Afbeelding: 

Wikimedia Commons: Otto Albert Koch Varusschlacht 1909

Meer lezen