Geen foto

Tentoonstelling De Dode Zeerollen

Fragment van De Dode Zeerollen. Foto door Gary Jones via WikipediaHet Drents Museum presenteert tot en met 5 januari 2014 de tentoonstelling De Dode Zeerollen. Tijdens deze voorstelling worden zestien originele manuscripten en ongeveer vierhonderd objecten getoond. Het museum heeft gemeld dat er sinds de opening van 9 juli al 200.000 bezoekers voor de expositie zijn langsgekomen. Voor de tentoonstelling wordt er samengewerkt met de Israel Antiquities Authority en het Qumran Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen.   

Dode Zeerollen

De manuscripten zijn tussen 1947 en 1957 gevonden in grotten bij Qumran, vlakbij de Dode Zee. In totaal werden er bij de opgraving meerdere manuscripten gevonden verspreid over elf grotten. Hiervan zijn er zestien uitgekozen om tentoon te stellen. Deze manuscripten zijn onderzocht en vertaald door het Qumran Instituut in Groningen. De vierhonderd objecten van de tentoonstelling komen uit de gebieden bij Judea, Masada, En Gedi, Gamla, Jaruzalem en Qumran.

De manuscripten hebben een grote rol gespeeld in de geschiedenis. Dankzij de ‘Psalmenrol’ zijn onderzoekers er achtergekomen dat er meerdere versies zijn van het Psalmenboek. Verder zijn er manuscripten met teksten die niet in de Bijbel staan. Ook wordt de ‘Paleo-Leviticus’ rol tentoongesteld. Deze is één meter lang en daarmee het langste dat tentoongesteld wordt.

Om de manuscripten te beschermen wordt er bij het eerste deel van de tentoonstelling de helft van de manuscripten getoond. Rond oktober 2013 worden ze vervangen door de andere acht manuscripten.

De tentoonstelling

Rondom de tentoonstelling is een omgeving gecreëerd die de vindplaats van de manuscripten nabootst. Deze woestijnomgeving is ontworpen door Kossmann de Jong Exhibition Architects. Na het Drents Museum is de tentoonstelling te zien in Schlossmuseum in Linz in Oostenrijk.

Bron: Drents Museum

Meer lezen
Landen