Stem mee in landelijke verkiezing ‘Stuk van het jaar’.

Stem mee in landelijke verkiezing ‘Stuk van het jaar’

Stem mee in landelijke verkiezing ‘Stuk van het jaar’.In de maand oktober, de Maand van de Geschiedenis, kan iedereen meestemmen in de landelijke verkiezing ‘Stuk van het jaar’. De Gemeentearchivaris van Weert, Jac Lemmens, heeft hiervoor het archiefstuk ‘Ruzie bijgelegd’ (de akte van overeenkomst uit 1306) aangemeld.

Stemmen kan op deze website. De uitslag van deze landelijke verkiezing vindt plaats op vrijdagmiddag 1 november 2013 in Amsterdam. Dan wordt het ‘Stuk van het jaar’ uitgeroepen.

Verkiezing Stuk van het jaar Weert

Het archiefstuk ‘Ruzie bijgelegd’ kreeg de meeste stemmen in de verkiezing ‘Stuk van het Jaar Weert’. Deze lokale verkiezing werd gehouden om uit tien archiefstukken het stuk te kiezen dat meedoet aan de landelijke verkiezing. Bijna 250 bezoekers namen deel aan de verkiezing in Weert. Het was een spannende strijd in de top 3, tussen ‘Ruzie bijgelegd’ uit 1306 (50 stemmen), ‘Betalen of anders…’ uit 1543 (40 stemmen) en ‘Naar de markt’ uit 1414 (37 stemmen).

Winnaar in Weert

Stem mee in landelijke verkiezing ‘Stuk van het jaar’Lenie van Mierlo uit Weert heeft op het oudste stuk gestemd, omdat ze de zegels zo bijzonder vindt. Daarnaast vindt ze het thema ook van groot belang. Immers de ruzie tussen St. Servaasklooster en Gerard l van Horn wordt beslecht en laatstgenoemde wordt hiermee ook de heer van Weert.

Landelijk initiatief ‘Stuk van het Jaar’

‘Stuk van het Jaar’ is een initiatief van BRAIN (Branchevereniging Archiefinstellingen Nederland). De landelijke activiteit ’Stuk van het Jaar’ geeft een idee welke interessante, vreemde, mooie, spannende en bijzondere archiefstukken zich in de Nederlandse archiefinstellingen bevinden. De hele maand oktober kan iedereen stemmen op zijn/haar favoriete archiefstuk.

Expositie

De tien archiefstukken die meededen in de lokale verkiezing staan op www.erfgoedhuisweert.nl. Ook in het Gemeentemuseum Jacob van Horne aan de Markt zijn de originele archiefstukken nog tot 1 november te zien.

Meer lezen

Landen