Geen foto

Standbeelden uit 5e Dynastie ontdekt in Aboesir

Model van de piramiden van Abusir in het Rijksmuseum van Oudheden. Tsjechische archeologen hebben tijdens routine opgravingwerkzaamheden negen houten en kalkstenen standbeelden blootgelegd in de necropolis van Aboesir, nabij Gizeh. De vondsten onthullen onder meer eeuwenoude grafrituelen en –gewoonten uit de 5e Dynastie van Egypte (2504 – 2347 voor Christus).

Volgens Miroslav Barta, de projectleider van de opgravingen, zijn de beelden gevonden in een verborgen tunnel binnenin een uit steen gehouwen tombe. Naast die tombe staan nog twee andere tombes, elk van een persoon met hoge functie. De eerste is van Iti, personeelsinspecteur, de tweede van Nefer, toezichthouder van schriftgeleerden, en de derde van het gerechtshoofd van de Shepespuptah.

In de tombes zijn ook sporen van diefstal gevonden. “Het lijkt er op dat de schattenjagers de waarde en de schoonheid van zulke beelden niet inzagen,” aldus Barta. “Ze hebben de beelden dus hier gelaten, al zijn er helaas wel zes in tweeën gebroken door de activiteiten van de schattenjagers.”

De beelden lagen verspreid in de tunnel, hoewel sommige nog op hun originele plaats stonden. Bijna alle standbeelden zijn van kalksteen gemaakt, en erop is nog polychromie (schilderingen met veel kleuren) zichtbaar. Op één van de beelden staat de naam Iti geschreven.

Volgens Barta is deze vondst belangrijk omdat die meerdere tradities uit de 5e Dynastie van Egypte toont, waaronder die in de gemeenschap, in de omgeving en in de kunst. De opgravingen op de locatie zijn nog steeds in volle gang en worden uitgevoerd door het Tsjechische instituut van egyptologie aan de Charles University in Praag.

Bron: Ahram Online
Beeld: Rolf van der Tang via Wikipedia

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's