Geen foto

Staande steen in Wales blijkt Neolithisch hunebed

De Leganny hunebedden in IerlandArcheologen in Wales hebben de restanten van een hunebed uit het neolithische tijdperk gevonden. In de omgeving  van de prehistorische begraafplaats vonden ze bovendien menselijke resten en aardewerk. De archeologen hopen hierdoor meer te weten te komen over de vroege bewoners van Groot-Brittannië.

Het hunebed bestaat uit een aantal stenen van vermoedelijk ruim 5.500 jaar oud. De grootste rots, die oorspronkelijk de bovenkant gevormd moet hebben, is ruim 2 meter lang,  1.2 meter breed en voorzien van tientallen gaatjes. Vermoedelijk maakten deze onderdeel uit van een neolithisch begrafenisritueel.

Oorspronkelijk werd gedacht dat deze ‘Trafael Stone’ een staande steen was, bedoeld voor religieuze doeleinden. Na de vondst van twee dragende stenen kwamen archeologen echter tot de conclusie dat het hier om een oud hunebed ging. Ze vermoeden dat het bouwwerk ingestort of uit elkaar gehaald is, waarna de bovenste steen op de zijkant werd geplaatst.

George Nash, een archeoloog betrokken bij het project, is zeer enthousiast over de vondst. “Het hunebed is het oudste monument dat hier terug te vinden is. Het is uiterst zeldzaam om een begraafplaats uit deze periode aan te treffen. De meeste hunebedden gingen rond de 17e eeuw verloren door de opkomst van intensieve landbouw.”

Naast het hunebed werden er in de omgeving ook menselijke resten, sierraden en aardewerk gevonden. De betrokken archeologen hopen dat deze meer inzichten op zullen leven over de leefwijze van de vroegste bewoners van het gebied. Voorlopig moeten zij eerst echter wachten op de benodigde vergunningen, voordat zij de menselijke overblijfselen aan verdere studie kunnen onderwerpen.

Bron: The Independent

Meer lezen
Tijdvakken