Spannende strijd tijdens de Ken-Uw-Klassieken Pubquiz
Op donderdag 7 maart werd als onderdeel van de Week van de Klassieken de Ken-Uw-Klassieken Pubquiz georganiseerd in de Tempelzaal van het Rijksmuseum van Oudheden. Tijdens deze historische pubquiz, die onder leiding stond van classicus en auteur Fik Meijer, streden in totaal 42 teams bestaande uit zowel volleerde classici als fanatieke studenten om de prijzen.
Een grondige kennis van klassieke literatuur, mythologie, geschiedenis, wijsbegeerte en archeologie was tijdens deze Ken-Uw-Klassieken Pubquiz geen overbodige luxe. Zo’n tweehonderd deelnemers kregen veel uiteenlopende en lastige vragen voor de kiezen, variërend van ‘Wie zijn de monsterachtige ouders van de Sfinx?’ tot ‘Wat is het laatste woord van Herodotus’ Historiën?’.
De vierkoppige jury bestond deze avond uit juryvoorzitter prof. dr. Ineke Sluiter van de Universiteit Leiden, dr. Stephan Mols van de Radboud Universiteit Nijmegen, dr. Marlein van Raalte van de Universiteit Leiden en prof. dr. Ruurd Halbertsma, conservator Klassieke wereld van het Rijksmuseum van Oudheden. Samen met quizmaster Fik Meijer leidden zij de avond in goede banen.
Na acht openvragenrondes, die werden afgewisseld met plaatjes- en citatenrondes, was het net als vorig jaar uiteindelijk Team ACASA dat aan het langste eind trok. Gerard Boter, Evert van Emde Boas, Bas van der Mije, Suzanne Adema en Michiel van der Keur, allen van het Amsterdam Centre for Ancient Studies and Archaeology van de Vrije Universiteit en de Universiteit van Amsterdam, mochten deze overwinning op hun naam schrijven en het prijzenpakket in ontvangst nemen. Het team van het Nederlands Klassiek Verbond werd tweede met slechts één punt verschil.
De Ken-Uw-Klassieken Pubquiz vond plaats op de eerste dag van de Week van de Klassieken, die donderdag 7 maart begon en duurt tot en met vrijdag 15 maart. Deze week is een initiatief van het Rijksmuseum van Oudheden en Tresoar die samenwerken met het Nederlands Klassiek Verbond en het Allard Pierson Museum, en wordt mede mogelijk gemaakt door Uitgeverij Athenaeum en Labrys Reizen.
Bron: Rijksmuseum van Oudheden