Skeletten uit massagraf in Oxford waarschijnlijk vikingen.

Skeletten massagraf Oxford waarschijnlijk Vikingen

Skeletten uit massagraf in Oxford waarschijnlijk vikingen. De zevenendertig skeletten die gevonden zijn in een massagraf bij St. John’s College te Oxford (Verenigd Koninkrijk) zijn waarschijnlijk niet wat zij aanvankelijk leken, menen wetenschappers van Universiteit Oxford na het onderzoeken van de resten.

Toen de skeletten in 2008 werden ontdekt, dachten archeologen dat ze waarschijnlijk waren omgekomen tijdens St. Brice’s Day Massacre in Oxford – een goed gedocumenteerde gebeurtenis in 1002 waarbij koning Ethelred de Onredelijke het bevel gaf om alle Denen woonachtig in Engeland te vermoorden.

Echter, uit een nieuw onderzoeksrapport is een nieuwe theorie voortgekomen. De skeletten zouden van Vikingen kunnen zijn geweest, die gevangen genomen zijn en daarna geëxecuteerd.

De skeletten zijn gevonden tijdens opgravingen in een kuil van een voorheen onbekend Neolitisch henge monument. Het waren bijna allemaal mannen tussen de zestien en vijfentwintig jaar oud met een robuust postuur en een bovengemiddelde lengte. Er is bewijs gevonden dat elk individu meerdere malen was gestoken vlak voor hun dood en ernstige wonden suggereren afslachting. Enkele mannen hadden ook oudere wonden, wat kan betekenen dat het strijders waren.

Wetenschappers van het archeologisch onderzoekslaboratorium in Oxford hebben door de gebitten van de skeletten te testen kunnen aantonen dat een groot deel van hun dieet bestond uit vis en schelp- en schaaldieren. Dit aandeel lag bij hen dan ook veel hoger dan bij de lokale populatie in Oxfordshire. Tevens vertonen de gevonden skeletten gelijkenissen met een ander massagraf, aangetroffen in Dorset, waarvan bekend is dat de skeletten van Vikingen zijn.

Bron: Medievalists

Meer lezen

Tijdvakken

Thema's